У США винайшли новий спосіб виробництва зеленого водню

Екологія Новини
У США винайшли новий спосіб виробництва зеленого водню

Інженери Массачусетського технологічного інституту розробили систему реакторів для виробництва сонячного термохімічного водню, завдяки лише теплу сонця. Модель схожа на потяг з металевих реакторів, яка здатна використовувати 40% сонячного тепла для отримання значної кількості водню, повідомляє Tech Xplore.

Зазначається, що установки сонячного термохімічного водню (STCH) здатні генерувати Н2 без жодних викидів вуглецю.

Однак попередні STCH використовували лише 7% тепла, виробляли незначну кількість водню та буди досить дороговартісними. Команда Массачусетського технологічного інституту припускає, що підвищення ефективності STCH може знизити загальну вартість системи. Це зробить технологію потенційно масштабованим і доступним варіантом, який допоможе декарбонізувати транспортну галузь.

“Ми думаємо про водень як про паливо майбутнього, і існує потреба виробляти його дешево та в масштабах, – сказав автор дослідження Ахмед Гонієм, професор машинобудування імені Рональда К. Крейна в MIT. – Ми намагаємося досягти мети Міністерства енергетики, яка полягає в тому, щоб до 2030 року виробляти екологічно чистий водень за ціною $1 за кілограм. Щоб покращити економіку, ми повинні підвищити ефективність і переконатися, що більша частина сонячної енергії, яку ми збираємо, використовується для виробництва водню”.

Зазначається, що технологія потребує джерела сонячного тепла, наприклад концентрованої сонячної установки. Система STCH поглинатиме тепло приймача та спрямовує його на розщеплення води та виробництво водню.

Цей процес дуже відрізняється від електролізу, який використовує електрику замість тепла для розщеплення води. В матеріалі розповіли, що процес заснований на двостадійній термохімічній реакції.

Так у металевих реакторах при температурі 1000°C метал реагуватиме буде окислюватися, тобто “забирати” з води кисень та вивільняти водень. У вакуумі при температурі 1500°C він буде відновлюватися.

Цей цикл можна повторювати сотні разів. Інженери пояснили, що система також використовуватиме відпрацьоване тепло, зокрема для роботи другої зовнішньої ланки реакторів, що “забиратимуть” згенерований кисень.

Зазначається, що у 2024 році інженери створять прототип системи та випробують її в лабораторних умовах. Нагадаємо, команда науковців зі Швейцарії розробила пілотну установку виробництва надчистого зеленого водню з використанням технології сонячного гідролізу.

Новини

2 Травня 2024

Свириденко прогнозує зростання економіки на рівні 4,6%

1 Травня 2024

НКРЕКП нарешті затвердила обсяг підтримки зелених електростанцій за 5 місяців 2023 року

Через санкції прибуток Металоінвесту скоротився на 36%

У Чилі розраховують на збільшення обсягів видобутку міді

Vale, BHP та Samarco пропонують $25,4 млрд на ремонт після обвалення греблі у 2015 році

Вступ України обійдеться Євросоюзу у кругленьку суму – Deutsche Welle

Підвищення акцизу на пальне стане ударом для всіх українців

Австрійська влада застерігає Raiffeisen bank від угоди з Дерипаскою – Reuters

У квітні бізнес позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності

Україна вийшла на довоєнні показники експорту – Свириденко

Samarco, Vale та BHP запропонували сплатити 25 млрд дол штрафу за прорив дамби в 2015 році

Acciaierie d’Italia планує у майбутньому виробляти 6 млн тонн сталі на рік

Сенат США підтримав заборону на імпорт російського урану

Ціна на залізну руду в поточному році перевищить $100/тонна

ВВП у ЄС зріс на 0,3% 

Держбюджет у квітні отримав майже 154 млрд грн податків 

ВСІ НОВИНИ ⇢