Підприємства мають проблеми з перетином кордону експортними вантажами – Іллічов

Новини Транспорт
Підприємства мають проблеми з перетином кордону експортними вантажами – Іллічов

Через низку різних причин затримка вантажів на перетині кордону вже сягає 15 діб. Про це повідомив генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов.

“Маємо чисельні звернення від наших членів – підприємств-експортерів щодо проблем із перетином кордону експортними вантажами”, – написав він на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Р.Іллічов відзначив, що затримка шкодить підприємствам з безперервним циклом виробництва, унеможливлює участь українських виробників у важливих міжнародних виставках, призводить до непорозумінь із іноземними партнерами та ставить під питання укладання майбутніх контрактів. У кінцевому рахунку втрати несуть українські товаровиробники та вся українська економіка.

При цьому гендиректор ФРУ звернув увагу на фактори, які можливо усунути та прискорити перетин кордону.

“Зокрема, все більше питань викликає той факт, що координатором та адміністратором проекту «єЧерга» є Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури, а безпосереднім його оператором Укртрансбезпека, а не, наприклад, Міністерство внутрішніх справ та Державна прикордонна служба, які контролюють як дорожній рух, так і перетин кордону”, – відзначив він.

Р.Іллічов також звернув увагу на те, що реалізація проекту “Електронна черга перетину кордону” не передбачає пріоритезації пропуску вантажів за напрямками, категорією вантажу (за виключенням швидкопсувних товарів) тощо.

“Більше того, в рамках «єЧерга» умови перетину кордону єдині для експортерів продукції з високим рівнем доданої вартості та для порожніх автомобілів. При тому, що понад 70% автомобілів, наприклад, в черзі на МПП «Ягодин-Дорохуськ» складають саме порожні автомобілі. Також координатором проекту не запроваджено пріоритет в електронній черзі для автомобілів, які перетинають кордон на умовах Конвенції про процедуру спільного транзиту (NCTS/Т1) та Митної конвенції про міжнародне перевезення вантажів з використанням книжки МДП (Конвенції МДП) 1975 року (ст. 360 Митного кодексу України). Про необхідність внесення відповідних змін заінтересовані сторони домовилися ще під час засідання Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики 6 липня 2023 року”, – написав він.

На думку Р.Іллічоів є ще один шлях до прискорення перетину кордону: у зв’язку з оновленням уряду Польщі за результатами виборів можна активізувати переговори про прискорення відкриття нового пункту пропуску між нашими країнами.

У зв’язку з цим ФРУ звернулась до першого віце-прем’єра України Юлії Свириденко та запропонували організувати робочу нараду за участі представників Федерації роботодавців України, Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, Укртрансбезпеки, Державної митної служби та МВС (Державної прикордонної служби) для обговорення проблемної ситуації на кордоні, наших пропозицій щодо її вирішення та внесення відповідних змін до постанови Кабінету міністрів України від 02.12.2022 № 1349.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢