2023-2024 роки відкриють еру падіння викидів в енергетичному секторі

Екологія Новини ТЕК
2023-2024 роки відкриють еру падіння викидів в енергетичному секторі

Дослідження британського аналітичного центру Ember показало, що у 107 з 215 країнах світу пік виробництва електроенергії з викопного палива пройшов щонайменше п’ять років тому. Викиди вуглецю від електроенергетики у цих країнах впали на майже 20% за останнє десятиліття, повідомляє Ember.

Аналітики підкреслили, що країни, які щонайменше на рік пізніше пройшли пік використання викопних видів палива, забезпечують 50% світового попиту.

Це створює основу для подальшого зниження викидів у світовому енергетичному секторі. Вони розповіли, що 78 пост-пікових економік замінили викопну енергію зеленою. Хоча у 45 з них попит на електроенергію збільшився.

Зазначається, що в ЄС, Океанії (Австралія та низка островів Тихого океану) та Північна Америка вже перебувають у періоді спаду викопної енергії, де видобуток викопного палива впав на 30%, 20% та 15%.

Окрім того, виробництво викопної енергії досягло плато в Африці, Латинській Америці та Карибському басейні. Аналітики підкреслили, що єдиними регіонами, які ще не досягли цього піку, є Азія та Близький Схід.

Проте деякі країни вже мають значний успіх. Так В’єтнам скоротив виробництво викопного палива на 16% за три роки, а Йорданія та ОАЕ майже досягли п’яти років після свого піка.

Вони припускають, що 2023-2024 роки відкриють еру падіння викидів в енергетичному секторі.

Зазначається, що досягнення піка є важливою віхою для глобального зеленого переходу. Однак щоб досягти кліматичної нейтральності до 2050 року, вітрова та сонячна генерація мають забезпечувати близько 40% світової електроенергії до 2030 року.

За сценарієм нульового чистого викиду Міжнародного енергетичного агенства, потроєння глобальних потужностей відновлюваної енергетики до 2030 року є найбільшим заходом, щоб стримати глобальне потепління на рівні 1,5°C.

“Мало хто усвідомлює, що енергетичні сектори багатьох країн вже знаходяться на етапі занепаду викопних видів палива. Для багатьох країн це було зроблено одночасно зі зростанням попиту на електроенергію, – сказав керівник Global Insights, Ember Дейв Джонс. – Ми стоїмо на порозі нової ери скорочення викопних копалин у світовому енергетичному секторі”.

Нагадаємо, в Міжнародному енергетичному агентстві закликали багаті країни та країни, що розвиваються, різко посилити цілі щодо зменшення викидів, щоб обмежити глобальне потепління до 1,5°C.

Новини

1 Травня 2024

НКРЕКП нарешті затвердила обсяг підтримки зелених електростанцій за 5 місяців 2023 року

Через санкції прибуток Металоінвесту скоротився на 36%

У Чилі розраховують на збільшення обсягів видобутку міді

Vale, BHP та Samarco пропонують $25,4 млрд на ремонт після обвалення греблі у 2015 році

Вступ України обійдеться Євросоюзу у кругленьку суму – Deutsche Welle

Підвищення акцизу на пальне стане ударом для всіх українців

Австрійська влада застерігає Raiffeisen bank від угоди з Дерипаскою – Reuters

У квітні бізнес позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності

Україна вийшла на довоєнні показники експорту – Свириденко

Samarco, Vale та BHP запропонували сплатити 25 млрд дол штрафу за прорив дамби в 2015 році

Acciaierie d’Italia планує у майбутньому виробляти 6 млн тонн сталі на рік

Сенат США підтримав заборону на імпорт російського урану

Ціна на залізну руду в поточному році перевищить $100/тонна

ВВП у ЄС зріс на 0,3% 

Держбюджет у квітні отримав майже 154 млрд грн податків 

В Yasno жаліються, що кияни не сплачують рахунки за електрику

ВСІ НОВИНИ ⇢