Небезпека наростає: окупанти перевели в гарячий стан 4 та 5 блоки ЗАЕС, готують третій

Економіка Новини ТЕК
Небезпека наростає: окупанти перевели в гарячий стан 4 та 5 блоки ЗАЕС, готують третій

Російські окупанти перевели в гарячий стан 4 та 5 блоки Запорізької АЕС. Крім того, росіяни мають намір зібрати 3 енергоблок, який знаходиться у стані ремонту.

“На сьогодні на Запорізькій АЕС, відповідно до умов ліцензії, всі без винятку 6 енергоблоків мають перебувати в холодному стані. Натомість в порушення умов ліцензії Держатомрегулювання окупанти перевели енергоблоки №4 та 5 в гарячий стан, тобто розігріли їх до номінальних параметрів. Крім того, окупанти мають намір зібрати енергоблок № 3 Запорізької АЕС, який наразі розібраний і знаходиться у ремонті. Це дуже небезпечно”, – наголосив в ефірі телемарафону в.о. голови Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков.

По-перше, збирання реактора енергоблока №3 суперечить умовам ліцензії безпечної експлуатації енергоблока. Нею передбачено, що енергоблок № 3 для ремонту має бути в холодному стані.

“У нас відсутня інформація щодо дотримання умов безпечної експлуатації в зупиненому стані енергоблока номер 3. Нагадаю, що енергоблок №3, як і всі інші блоки, завантажений опроміненим ядерним паливом, і мають виконуватися відповідні регламентні випробування і перевірки системи, обладнання, які мають забезпечуватися в працездатному стані і навіть у стані холодної зупинки. Ми маємо низку порушень нормативних документів з ядерної та радіаційної безпеки. (…) Не проведений в належному обсязі середній ремонт реакторної установки, не виконане відповідне технічне обслуговування і ремонт, випробування, перевірки обладнання, трубопроводів, а також відповідна підготовка персоналу: перевірка знань та підтримка кваліфікацій персоналу”, – додав він.

Крім того, немає інформації про проведення певних робіт, які мають проводитися в установленому порядку. На майданчику відсутня достатня кількість кваліфікованого персоналу, який здатен якісно виконати як збірку реактора, так і провести контроль якості цієї збірки.

“За нашою інформацією, окупанти наймають на роботу, у зв’язку з недостатньою кількістю кваліфікованого персоналу, з колаборантів місцевих, а також працівників атомних станцій Росії, які не мають відповідної кваліфікації, в яких відсутні знання, досвід, фах і навички. Немає відповідної кількості і належної якості ущільнюючих матеріалів. Без виключення, все що роблять окупанти на ЗАЕС, безвідповідально і непередбачувано”, – уточнив Коріков.

Він додав, що збірка реактора №3 небезпечна також і тим, що зменшується час до можливого переведення реактора установки в критичний стан і далі на потужність. Це актуалізує ризики радіаційної аварії з викидом радіації за межі промислового майданчика ЗАЕС. Це зачепить значну територію України та держави, які межують з нашою країною, залежно від напрямку вітру.

Наразі, за його словами, система радіаційного моніторингу на промисловому майданчику ЗАЕС фактично непрацездатна. Дізнатися вчасно про радіаційний інцидент, вжити контрзаходів та відреагувати важко.

Новини

3 Травня 2024

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

Ferrexpo скоротила викиди вуглецю на 32%

Тарифи на електроенергію швидко та суттєво зростуть – НБУ

Нафтогаз запропонував Туреччині зберігати газ в українських підземних сховищах

Інфляція в єврозоні у квітні 2024 року зросла на 2,4%

Зеленський вимагає поєднати захист енергетики та забезпечення українців електрикою

ОЕСР очікує на пришвидшення темпів зростання світової економіки

Туреччина призупинила всю торгівлю з Ізраїлем

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ArcelorMittal очікує на відновлення попиту на сталь у ЄС

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

ВСІ НОВИНИ ⇢