Польські перевізники перенесли страйки на кордоні з Україною на 6 листопада

Економіка Новини Транспорт
Польські перевізники перенесли страйки на кордоні з Україною на 6 листопада

Польські перевізники перенесли початок блокади руху вантажного транспорту поблизу трьох найбільших автомобільних пунктів пропуску на польсько-українському кордоні (Корчова—Краківець, Гребенне—Рава Руська, Дорогуськ—Ягодин) з 3 на 6 листопада. Про це повідомив співголова блокади, організатор протесту поблизу пункту пропуску Корчова—Краківець Томаш Борковський, пише Rail.insider із посиланням на Укрінформ.

«Блокада розпочинається з 12-ї години (13-ї години за київським часом, — ред.) 6 листопада», — зазначив Томаш Борковський, додаючи, що вона одночасно розпочнеться в трьох місцях поблизу кордону з Україною.

Він повідомив, що протест офіційно зареєстровано польськими перевізниками в місцевих органах влади до 3 січня 2024 року. Блокуватиметься проїзд вантажних автомобілів, натомість пропускатиметься гуманітарна і військова допомога для України.

На переконання співорганізатора, блокада спрямована не проти України, а за те, «щоб мати рівні можливості» з українськими перевізниками.

«Ми хотіли б взагалі не організовували цю блокаду. Якщо буде виконано наші вимоги, то ми не протестуватимемо. Проте станом на сьогодні не видно, що з нами хтось хоче розмовляти», -— зазначив Томаш Борковський.

Він зауважив, що свої вимоги організатори страйку надіслали, зокрема, міністерству інфраструктури Польщі.

Серед головних вимог польський організатор страйку назвав відновлення з боку Польщі практики дозволів для українських перевізників. «Необов’язково їх повинно бути стільки ж, як до війни, але ми хочемо, щоб це було відновлено», — підкреслив організатор страйку (до початку повномасштабного вторгнення Польща надавала Україні до 200 тис. дозволів на рік на вантажоперевезення).

Іншою вимогою він назвав те, щоб польські вантажні автомобілі було виключено з Е-черги для порожніх автомобілів, які повертаються з України до Республіки Польща.

«Зараз, на жаль, наші водії у порожніх вантажівках чекають на виїзд з України по 10–12 днів», — уточнив Томаш Борковський. Він додав, що українські водії, наприклад, можуть перечекати цей час вдома, натомість польські змушені стояти біля кордону.

Томаш Борковський також зазначив, що організатори хочуть, аби польська сторона перестала видавати ліцензії для транспортних компаній з капіталом поза ЄС: «Йдеться не лише про українців, але також турків, грузин, росіян, білорусів, які в Польщі реєструють багато компаній».

Загалом серед вимог польських перевізників, які погрожують з 6 листопада заблокувати або максимально ускладнити автомобільний рух на польсько-українському кордоні, зокрема, є: повернення практики дозволів для українських перевізників; посилення для іноземних перевізників правил перевезень за ЄКМТ (Європейська конференція міністрів транспорту); неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо їх фінансова діяльність відбувається не на території ЄС; створення окремої черги в E-черзі для автомобілів на номерах країн ЄС; створення окремої черги на всіх кордонах для порожніх фур, а також отримання доступу до української системи «Шлях».

Cвоєю чергою речник Бещадського відділу Прикордонної служби Польщі Пьотр Закєляж підтвердив, що страйк польських перевізників має розпочатися 6 листопада.

Він зазначив, що польські прикордонники готові до цього протесту, зауваживши, що він відбуватиметься за межами прикордонного пункту. Відтак польські прикордонні органи не мають впливу на його перебіг.

«З нашого боку, усі транспортні засоби, які потраплятимуть на кордон, пропускатимуться за стандартною процедурою», — повідомив Пьотр Закєляж.

Як повідомлялося раніше, зранку 3 листопада польські перевізники планують розпочати страйк на українському кордоні. Акція планується терміном на два місяці.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢