ФРТУ виступила проти ймовірного підвищення залізничних тарифів

Новини Транспорт
ФРТУ виступила проти ймовірного підвищення залізничних тарифів

Федерація роботодавців транспорту України» виступає проти ймовірного підвищення залізничних тарифів АТ «Укрзалізниця», орієнтовно на 20% з початку 2024 року. Про це заявив гендиректор ФРТУ Володимир Гусак.

«Українці звикли до воєнного стану, який у нашій країні діє вже майже два роки. А деякі державні компанії намагаються отримувати з цього положення користь. До таких можна віднести й державну компанію «Укрзалізниця». З початку повномасштабного вторгнення понад 70% українських експортерів використовують саме залізницю. Компанія фактично є незамінною і мала б бути дуже успішною, але чомусь вона постійно у збитках. А зрозуміти природу цих збитків, на жаль, мало хто може. Адже усі свої фінансові звіти УЗ засекретила. І зараз в умовах секретності готує чергове підвищення залізничних тарифів», – зазначив він.

При цьому, протягом 2022 року тарифи на залізничні перевезення зросли в понад 2 рази. Значне зростання відбулося 1 липня минулого року – на 70%, хоча попереднє підвищення було 1 січня.

«Влітку 2022 року вся економіка України сподівалася, що таке різке одностороннє підвищення було «одноразовою акцією» для подолання шоку від війни. Була надія, що надалі УЗ повернеться до роботи на умовах прозорості та діалогу зі своїми клієнтами. На жаль, поки що цього не сталося», – додав він.

За його словами, постійні підвищення залізничних тарифів жодною мірою не враховують загальний стан економіки України та критичну ситуацію в основних споживачів залізничних послуг. Це може негативно вплинути на вантажну базу залізничного оператора.

Залізниця наразі є основним шляхом для експорту української продукції. Оскільки в мирний час близько 90% експорту спрямовувалось через порти, внаслідок переорієнтації логістики витрати на перевезення зерна зросли в 3-5 разів, металу – в 4 рази, а залізної руди – в 6 разів. Відповідно різко зросла питома вага залізничних витрат у собівартості української продукції.

«Постійні підвищення залізничних тарифів вилучають з українського бізнесу щонайменше 50 млрд грн за 2022-2023 рр. Ще 10-15 млрд грн планують вилучити у 2024 році. Однак ефективність використання цих грошей викликає великі сумніви. А спростувати сумніви неможливо – детальні дані про напрями та обсяги своїх витрат УЗ просто засекретила. Їх чомусь не можна обговорювати, критикувати, вдосконалювати», – відзначає Володимир Гусак.

Таким чином, ФРТУ наголошує на необхідності прозорого та відкритого обговорення результатів діяльності «Укрзалізниці» за 2023 рік та фінансового плану компанії на 2024 рік. Зараз впевненості в ефективності інвестицій немає, як немає впевненості в тому, що відповідні витрати не завищені в кілька разів, резюмує гендиректор ФРТУ.

Невпинне зростання залізничних тарифів може призвести до того, що частина підприємств просто закриється і вже не зможе відновити свою роботу й після перемоги України.

Новини

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ArcelorMittal очікує на відновлення попиту на сталь у ЄС

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

ВСІ НОВИНИ ⇢