МВФ розпочала перегляд програми розширеного фінансування України

Економіка Новини
МВФ розпочала перегляд програми розширеного фінансування України

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) на чолі з Гевіном Греєм (Gavin Gray) розпочинає в понеділок обговорення з представниками влади України в рамках другого перегляду програми розширеного фінансування (EFF), ідеться в заяві постійного представника МВФ в Україні Ваграма Степаняна, повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

“Місія МВФ на чолі з Гевіном Греєм розпочинає сьогодні з представниками влади України обговорення заходів у контексті другого перегляду програми розширеного фінансування (EFF) і консультацій за статтею IV Угод МВФ у 2023 році”, – наголошується в повідомленні без інших деталей.

За підсумками попередніх дискусій і візиту місії наприкінці вересня – на початку жовтня МВФ загалом позитивно оцінив виконання програми, очікуючи позитивного рішення про другий перегляд у першій половині грудня в разі виконання домовленостей.

Грей тоді наголосив, що всі кількісні цілі програми на кінець червня для другого її перегляду виконано, що є важливою відправною точкою. За його словами, серед структурних реформ ключовими є ухвалення закону про відновлення довічного фінансового моніторингу політично значущих осіб (PEP), а також внесення правок до закону №8401 про скасування 2-відсоткового єдиного податку та про поновлення податкових перевірок із можливістю реалізації в ньому ризик-орієнтованого підходу.

Серед інших питань для успіху другого перегляду Гевін Грей також назвав збереження реалістичності держбюджету-2023 і держбюджету-2024, загалом позитивно оцінивши обговорювані в парламенті законопроєкти, а також оновлення держпрограми кредитування “5-7-9” і подальше просування на антикорупційному шляху, зокрема гарантуючи незалежність антикорупційних органів.

Відтоді ВР ухвалила і президент підписав закон про PEP, а також поправки до держбюджету-2023 про зростання його видатків на 317,1 млрд грн. Найближчим часом очікується розгляд у парламенті законопроєкту про держбюджет-2024 і законопроєкту про відновлення податкових перевірок у новій редакції.

Як повідомлялося, чотирирічну програму EFF було затверджено 31 березня цього року, а перший транш $2,7 млрд виділено на початку квітня. Плановий графік програми передбачає виділення Україні після першого траншу трьох траншів по SDR664 млн (близько $873 млн за поточним курсом) у середині червня та жовтня цього року і наприкінці лютого наступного за результатами першого, другого і третього перегляду, коли оцінюють виконання зобов’язань терміном на кінець квітня, червня і грудня цього року відповідно.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢