В Україні зростає завантаження підприємств

Економіка Машинобудівництво Металообробка Металургія Новини
В Україні зростає завантаження підприємств

Частка підприємств, що працюють на майже повну (75% і більше) й повну потужність, зросла після трьох місяців спаду – з 55% у вересні до 59% у жовтні, проте індекс відновлення ділової активності знизився другий місяць поспіль, такими є основні результати 18-го щомісячного опитування Інституту економічних досліджень і політичних консультацій (ІЕД), повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

Згідно з ним, оптимізм бізнесу в 3- і 6-місячній перспективі досить високий, але останніми місяцями перестав зростати: планують нарощувати виробництво в найближчі три-чотири місяці 40,5% респондентів (41,7% у вересні), скорочувати – 5,3% (2,9% у вересні).

“Є певна невизначеність щодо того, чи будуть потужні атаки проти нашої інфраструктури. Ми очікуємо потужні атаки дронами й ракетами від держави-агресора. Відповідно, це все може впливати на невизначеність бізнесу”, – сказав під час презентації дослідження старший науковий співробітник ІЕД Євген Ангел.

Він зазначив, що наразі цей чинник впливає незначно, і поки що зростання невизначеності, яке спостерігається в короткостроковій перспективі, ще не суттєве: щодо виробництва – з 9% у вересні до 12% у жовтні, обсягів продажу – з 9% до 11%.

Як зазначено в результатах дослідження, труднощі передбачити, що буде з діяльністю підприємства за два роки, відзначили 56,7% опитаних проти 56% місяцем раніше. Через два роки планують розширити діяльність 25,3% респондентів, залишитися на поточному рівні – 68,8%, звузити діяльність – 5,9%, що приблизно дорівнює показникам за вересень.

Що стосується перешкод для ведення бізнесу, то в жовтні зростання цін на сировину, матеріали й товари зберегло лідерство, а його показник зріс із 46% до 48%.

Зменшення попиту перемістилося з п’ятого на друге місце, водночас його значення залишилося на рівні 33%, тоді як перешкода “небезпечно працювати” опустилася з другого на третє місце з показником 33% і розділила його з браком робочої сили, тоді як у вересні на них вказали відповідно 40% і 37% респондентів.

Перебої з електроенергією, попри зменшення з 32% до 28%, залишаються на шостому місці вже третій місяць поспіль.

Також різко зросла така перешкода, як “державне регулювання курсу валют”, – з 11% у вересні до 22% у жовтні, посівши сьоме місце.

Повідомляється, що індекс відновлення ділової активності (ІВДА) залишився відносно високим у жовтні, але знизився порівняно з попереднім місяцем із 35% до 31%. В ІЕД вважають, що цьому посприяло зменшення частки підприємств, які повідомили про поліпшення фінансово-економічної ситуації, до 43% і збільшення тих, у кого змін не спостерігалося, до 45%.

Зазначено, що частка підприємств, які повідомляють про зростання експорту, зменшилася з 23,9% до 21,2%, скоротився він у 17,9% (19,9% у вересні), не змінився – у 60,9% (56,2% у вересні).

Згідно з опитуванням, бізнес третій місяць поспіль знижує свої очікування щодо зростання обсягів продажу: баланс відповідей погіршився до 36% проти 40% і 47% у попередні два місяці, тоді як баланс оцінки поточних продажів також погіршився з 19% до 15%.

Наголошується, що обсяг портфеля нових замовлень для опитаних підприємств у жовтні залишився на попередньому рівні – близько двох місяців після зниження з трьох місяців у січні-квітні 2023 року, проте зростає розшарування: частка підприємств із замовленнями до двох місяців зросла до 58% з 51-53% у травні-вересні.

Говорячи про зайнятість, 3,9% опитаних повідомили про плани збільшити її в найближчі три-чотири місяці (3% у вересні), тоді як мають намір скоротити чисельність працівників 4,1% (3,0% у вересні), а не очікують змін 92%.

Про проблеми з пошуком кваліфікованих працівників повідомили в останньому опитуванні 27,7% респондентів (25,7% у вересні), некваліфікованих – 18,8% (18% у вересні).

В ІЕД додали, що в жовтні-2023 частка позитивних оцінок держполітики підтримки бізнесу залишається незмінною із серпня – 8% третій місяць поспіль. Нейтрально її оцінюють 57%, як і у вересні, частка респондентів, які не визначилися, дещо зменшилася – з 20% у вересні до 19% у жовтні.

Водночас у рейтингу перешкод для зростання бізнесу на третє місце піднялося надмірне оподаткування з показником 38% проти 30% у липні та 21% у квітні, майже наздогнавши низький попит, що балансує на рівні 39-41%. Основною перешкодою респонденти називають війну – 72%.

В опитуванні взяли участь 534 підприємства різних розмірів із 21 регіону України, воно тривало з 16 до 31 жовтня.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢