Мінекономіки розробляє механізм допомоги для відновлення зруйнованих підприємств

Економіка Новини
Мінекономіки розробляє механізм допомоги для відновлення зруйнованих підприємств

Міністерство економіки розробляє механізм відновлення засобів виробництва зруйнованих підприємств шляхом матеріально-технічної допомоги.

Як повідомляє пресслужба міністерства, про це йшлося на нараді під головуванням заступника міністра економіки Ігоря Фоменка , під час якої обговорювалися механізми отримання матеріально-технічної допомоги у вигляді обладнання від виробників країн-партнерів.

“Ключова ідея: національні виробники, обладнання яких знищене чи пошкоджене внаслідок російської агресії, матимуть можливість отримати обладнання іноземного виробництва як матеріально-технічну допомогу. Акцентую, що йдеться про допомогу саме обладнанням, а не коштами. Воно постачатиметься за механізмами, аналогічними або схожими з механізмами надходження гуманітарної допомоги в Україну”, – зазначив Фоменко.

За словами заступника міністра, завдання на найближчий період – напрацювати та запропонувати прозорий і чіткий механізм отримання допомоги, зрозумілий як для українського бізнесу, так і для наших іноземних партнерів.

Згідно з пропозицією, приватні підприємства подаватимуть офіційно підтверджений перелік пошкодженого обладнання до ОВА, державні – до центральних органів виконавчої влади.

Допомога надходитиме через визначених отримувачів гуманітарної допомоги. Мінекономіки планує розробити механізм її розподілу з урахуванням пріоритетності розвитку галузей економіки та економічної доцільності. Крім того, обов’язково потрібно розробити дієві запобіжники від зловживань на різних етапах та механізми контролю.

Передбачається, що ключовими адресатами матеріально-технічної допомоги у вигляді обладнання стануть підприємства переробки чи ті, що генерують додану вартість.

За підсумками наради вирішено доручити надати відповідні пропозиції та зауваження до Міністерства економіки протягом 10 днів. Також Центральні органи виконавчої влади протягом цього терміну мають подати до Мінекономіки пропозиції щодо створення постійно діючого консультативно-дорадчого органу (робочої групи) з питань гуманітарної допомоги при Мінекономіки, її можливі завдання, повноваження та порядок функціонування.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢