Україна може замістити російські чавун та залізну руду на європейському ринку

Металургія Новини Теми дня
Україна може замістити російські чавун та залізну руду на європейському ринку

Україна має можливості до експортозаміщення російських постачань чавуну та залізної руди на європейському ринку. Про це йдеться в дослідженні “Огляд санкційних обмежень щодо російського чавуну та руд чорних металів”, підготовленому Командою підтримки реформ Мінекономіки (Reform Support Team Mineconomy, RST ME) за участі Департаменту санкційної політики Міністерства, Київської школи економіки та GMK Center у рамках проєкту Export Booster.

“Росія є одним із найбільших світових експортерів чавуну та залізної руди. Вона посідає друге місце в світі за експортом чавуну та дев’яте місце за обсягом експорту залізних руд. Незважаючи на це, Європейський Союз утримався від запровадження санкцій щодо імпорту цих категорій”, – сказано в повідомленні Мінекономіки.

Накладання санкцій на ввіз чавуну та залізної руди в Євросоюзі може як стати додатковими можливостями для українських виробників, так і внести ще більшу нестабільність для російської економіки.

“Україна є потенційним постачальником залізної руди та чавуну для європейського ринку. Станом на вересень 2023 року в Україні простоюють п’ять доменних печей загальною потужністю близько 6-7 млн тонн. Зараз вони працюють на знижених потужностях, приблизно на 50%. Згідно з даними за січень-липень 2023 року, цього року Україна може збільшити експорт чавуну приблизно до 1,5 млн тонн. Активація потужностей залежить від подолання матеріально-технічних обмежень і забезпечення стабільного постачання електроенергії та води”, – розповів заступник міністра економіки України Олексій Соболев.

Митні тарифи на залізну руду та чавун уже введені в США та Великій Британії. Сполучене Королівство встановило митний тариф 35%, що призвело до зменшення імпорту російського чавуну та залізної руди на $51,8 млн у 2022 році в порівнянні до 2021 року.

США також запровадили ряд додаткових мит, а у 2023 році взагалі припинили імпорт чавуну з росії. Незважаючи на те, що Сполучені Штати є одним із найбільших імпортерів чавуну в світі, вони успішно призупинили торгівлю з росією.

“Україна постає як найбільш життєздатна альтернатива російському чавуну та залізній руді на світовому ринку. Запровадження санкцій на цю категорію в ЄС дозволить позбавити росію додаткового доходу від експорту в розмірі $1 млрд, ще більше послаблюючи курс рубля та позбавляючи її додаткових податкових ресурсів для підтримки війни”, – зазначив директор Команди підтримки реформ Мінекономіки України Денис Шемякін.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢