Підвищення тарифу на передачу електроенергії зажене економіку в кризу

Економіка Новини Точка зору
Підвищення тарифу на передачу електроенергії зажене економіку в кризу

Підвищення тарифу на передачу та диспетчеризацію електроенергії, яке запланували в Укренерго, зажене економіку України ще глибше у кризу, тому уряду варто долучитися і допомогти державному монополісту реструктуризувати борги, які є основною причиною зростання тарифів. Про це заявила голова галузевої ради Федерації металургів України Олена Колесникова. 

“Якщо подивитися на причину підвищення тарифу, то Укренерго закладає в це підвищення виплати за своїми боргами. Але при цьому кожна компанія на ринку, яка зараз працює, працює над реструктуризацією своїх боргів, щоб був шанс вижити нашій економіці і мати людям робочі місця. Тому нормально виникає запитання до Укренерго: а чому вони не можуть реструктуризувати свої борги?”, – підкреслила Колесникова. 

Вона висловила впевненість, що якщо Укренерго почне серйозно займатися перемовинами зі своїми кредиторами стосовно реструктуризації своїх боргів і виплат навіть по відсотках, то компанія зможе спокійно вийти з ситуації, і не затягувати в кризу всю промисловість. 

“Якщо ми говоримо, що нам треба економіку ставити на ноги, то нам треба, щоб підприємства працювали і були конкурентоспроможними на світовому ринку. Підвищення тарифів, будь-яких, просто доб’є нашу галузь”, – попередила Колесникова. 

Водночас вона зауважила: якщо Укренерго підвищить ефективність своєї роботи, вона не потребуватиме постійного підвищення тарифів. 

“Нам здається, що правильним рішенням є зараз звертатися до уряду, щоб вони допомогли Укренерго в перемовинах щодо реструктуризації їхніх боргів. Адже кожне підвищення тарифів для промисловості несе навантаження не тільки на економіку та надходження в бюджет і валютну виручку, але й на плечі звичайних громадян України. Тому що навіть елементарний хліб буде коштувати дорожче”, – резюмувала Колесникова.

Як відомо, НКРЕКУ схвалила підвищення тарифу на передачу та диспетчеризацію електроенергії. Після підвищення тарифів дохід Укренерго має скласти 58,7 млрд грн. 

В свою чергу директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик заявив, що підвищення тарифу Укренерго нічим не обгрунтоване і покликане просто приховати неефективність менеджменту, який хоче отримувати високі зарплати.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢