ArcelorMittal оголосив про перше промислове виробництво етанолу на заводі у Бельгії

Економіка Металургія Новини
ArcelorMittal оголосив про перше промислове виробництво етанолу на заводі у Бельгії

Сталеливарна корпорація ArcelorMittal оголосила про промислове виробництво етанолу на своєму заводі Steelanol у бельгійському Генті, який є першим в Європі проєктом з уловлювання та використання вуглецю (CCU). Про це йдеться в повідомленні компанії.

Цієї цілі було досягнуто 7 листопада поточного року.

«Перше виробництво в промислових масштабах є важливим кроком на шляху до повного введення в експлуатацію заводу Steelanol. Протягом усього проєкту ArcelorMittal працював зі своїми партнерами LanzaTech, Primetals Technologies і E4tech (наразі ERM)», – йдеться у повідомленні.

Завод Steelanol уловлює промислові гази, що утворюються під час виробництва сталі на заводі ArcelorMittal Gent, і біологічно перетворює їх на етанол, використовуючи процес біорециклінгу вуглецю LanzaTech.

«Технологія LanzaTech працює як пивоварний завод, але замість дріжджів, які споживають цукор, запатентовані бактерії, відомі як біокаталізатори, споживають вуглекислий газ і перетворюють його в основні хімічні складові, такі як етанол», – пояснюють у компанії.

Завод відкрили у грудні минулого року, після чого були проведені пусконалагоджувальні роботи у холодному режимі. Згодом в установку було введено біокаталізатор, щоб запустити ріст мікроорганізмів і перевірити виробництво нових молекул.

У червні поточного року ArcelorMittal та LanzaTech Global повідомили про отримання з флагманської установки перших зразків, що містять етанол.

Протягом останніх кількох тижнів гази з доменної печі були безпечно введені в біореактори, після чого 7 листопада, було отримано першу промислову партію етилового спирту.

Завод Steelanol має річну потужність для виробництва 80 млн л етанолу, що становить близько половини загального поточного попиту в Бельгії. Вартість проєкту складає €200 млн. Завдяки його роботі очікується коротити викиди вуглецю від підприємства у Генті на 125 тис. т на рік. Отриманий етанол можна використовувати для виробництва різних хімічних продуктів, включаючи транспортне паливо, фарби, пластмаси, одяг і навіть парфумерію, таким чином допомагаючи підтримати зусилля з декарбонізації хімічного сектора.

Планується, що Steelanol вийде на повну виробничу потужність до кінця поточного року.

Зауважимо, що фінансування комерційної установки Steelanol було отримано з різних джерел, включаючи уряд Фландрії, федеральний уряд Бельгії та програму досліджень та інновацій ЄС Horizon 2020 згідно з відповідною грантовою угодою. Частину фінансування також було забезпечено позикою Європейського інвестиційного банку.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢