41% українців під час війни не можуть знайти роботу з гідною оплатою

Економіка Новини
41% українців під час війни не можуть знайти роботу з гідною оплатою

41% опитаних шукачів роботи не можуть знайти роботу під час війни з гідним розміром оплати, свідчать результати дослідження кадрового порталу GRC.UA, презентованого у вівторок.

На запитання, скільки в середньому наразі у вас триває пошук роботи, 19% відповіли, що три-шість місяців, 18% – один-два місяці, 15% – понад рік, 12% – від півроку до року, 11% – менше ніж місяць, а 25% відповіли, що не шукають роботу.

На запитання, в яких джерелах ви шукайте роботу, 71% відповіли, що на сайтах із пошуку роботи, 9% – рекомендації від знайомих, 7% – соціальні мережі, 4% – телеграм/месенджери, 2% – Центр зайнятості та 7% – інші варіанти.

Серед трьох основних проблем працевлаштування, з якими стикаються респонденти під час війни: не можуть знайти роботу з гідним розміром оплати (41%), зменшилась кількість вакансій у їх сфері (29%) і не можуть знайти роботу, бо є дискримінація за віком (23%).

Що стосується респондентів, які працюють, то 56% задоволені своєю роботою, 20% – не дуже задоволені роботою і 4% – категорично не задоволені.

Серед трьох основних чинників, окрім заробітної плати, які тримають респондентів на поточному місці роботи: можливість працювати віддалено (33%), дружня атмосфера в колективі (33%) та гнучкий графік роботи (31%).

Водночас серед основних причин, які змусять респондентів залишити роботу: відсутність дружньої атмосфери в колективі (30%), відсутність комфортних та безпечних умов роботи (27%), відсутність налагоджених стосунків із керівництвом (24%), відсутність можливості кар’єрного зростання (24%) і відсутність можливості працювати віддалено (23%).

Серед іншого, респондентів запитали, як змінилася їх заробітна плата порівняно з довоєнним періодом. Так, 28% відповіли, що отримують повну зарплату, яку отримували й до війни, 12% – зарплату скоротили на 10-30%, 9% – зарплату збільшили на 10-30%, 8% – зарплату скоротили на понад 50%, 7% – зарплату збільшили з урахуванням індивідуальної ефективності, 7% – зарплату скоротили на 40-50%, 5% – зарплата збільшилась лише завдяки індексації, 4% – зарплату збільшили на більш як 40%, 3% – зарплату збільшили на 5% та 3% – зарплату скоротили менше ніж на 5%.

Щодо планів на 2024 рік, 39% респондентів відповіли, що залишаться в Україні та знайдуть нову роботу, 32% – залишаться в Україні та працюватимуть на своєму місці, 9% – планують виїхати всією сім’єю, щойно буде можливість, та знайти роботу, 8% – залишаться в Україні та розпочнуть підприємницьку діяльність, 5% – залишаться за кордоном до завершення війни та повернуться після, 4% – залишаться за кордоном до завершення війни та не повернуться після, знайдуть роботу за кордоном, 3% – повернуться до свого регіону і працюватимуть або займатимуться підприємництвом.

В онлайн-опитуванні для дослідження “Барометр ринку праці 2023 року. Прогнози на 2024 рік” узяли участь 377 роботодавців із 15 галузей і 2 400 шукачів роботи з усієї країни, крім окупованих територій. Опитування проводили в серпні-жовтні 2023 року.

Новини

2 Травня 2024

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

Після розблокування кордону держбюджет додатково отримав 2,5 млрд грн

Свириденко прогнозує зростання економіки на рівні 4,6%

1 Травня 2024

НКРЕКП нарешті затвердила обсяг підтримки зелених електростанцій за 5 місяців 2023 року

ВСІ НОВИНИ ⇢