Україна зустрінеться з Польщею і ЄК щодо розблокування кордону

Економіка Новини
Україна зустрінеться з Польщею і ЄК щодо розблокування кордону

Під час сьогоднішньої зустрічі з представниками Польщі і Єврокомісії українська сторона хоче отримати роз’яснення щодо порушень протестувальниками міжнародних стандартів і заявлених умов.

Про це в ефірі Радіо «Свобода» розповів заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач.

«Зустріч буде сьогодні. Ми будемо говорити з нашими колегами з уряду Польщі і з Єврокомісією. Єврокомісія організувала цю зустріч. Цього разу її буде присвячено саме питанням блокування кордону. Ми дуже сподіваємось, що отримаємо відповіді на наші листи як від польської сторони, так і від європейської про численні порушення протестувальниками умов, про які вони заявляли, і міжнародних стандартів. І мені здається, що це вже достатні підстави, щоб припинити цей страйк», – сказав заступник міністра.

Крім цього, він припускає, що також будуть пропозиції від ЄС, щоб розблокувати кордон якнайшвидше.

«На наше переконання, давати дозвіл на страйк, який блокує, по суті, кордон і створює небезпеку для двох країн, неправильно. Тому потрібно з’ясувати, чи такі взагалі можливості є. Враховуючи те, що у нас уже є численні порушення, я думаю, що головним аргументом має бути порушення протестувальниками умов проведення страйку, а також міжнародних стандартів, що щонайменше має призвести до негайного зупинення і скасування цих дозволів на проведення страйків. Інше питання – наскільки правомірно чи неправомірно такі дозволи видавались», – додає Деркач.

Як відомо, невелика група польських перевізників розпочала страйк із 6 листопада й блокує рух вантажівок через українсько-польський кордон на трьох найбільших пунктах пропуску: «Корчова-Краківець», «Гребенне-Рава Руська» і «Дорогуськ-Ягодин».

Страйкарі наполягають на забороні реєстрації в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, через що польських підприємців нібито витісняють з ринку. Також вони вимагають повернення системи видачі дозволів на в’їзд у ЄС для українських перевізників. Блокувати кордон вони мають намір до 3 січня 2024 року.

Як повідомляв enkorr раніше, перемовини українських урядовців з протестувальниками результату не дали, а голова Держагентства відновлення та розвитку Мустафа Найєм наголосив, що скасування т.зв. транспортного безвізу не в компетенції Польщі чи України й навіть не обговорюватиметься.

21 листопада на території Словаччини місцеві перевізники почали блокувати рух вантажівок через пункт пропуску «Вишнє-Нємецьке» на кордоні з Україною, потім її було розблоковано.

Новини

10 Травня 2024

Європейські металурги побоюються виникнення дефіциту металобрухту

ArcelorMittal розпочала будівництво електродугової печі на іспанському заводі

Україна може повернутись до графіків погодинних відключень електроенергії

Уряд виділяє понад 7 млрд грн на відбудову енергосистеми

Інфляція у квітні уповільнилась до 0,2%

Шмигаль заявив про складну ситуацію в енергетиці і закликав до економії

Виручка від експорту чорних металів наблизилась до 1 млрд дол

Бразилія скорочує експорт чавуну

Морським коридором експортовано 45 млн тонн вантажів

Практика вирішення спорів щодо трансфертного ціноутворення відбувається у несприятливих обставинах – експерт

Україна збільшила імпорт електроенергії на третину, експорт скоротився у 13 разів

Японська J-Power планує здати на металобрухт декілька вугільних блоків ТЕС

У ЄС проведуть повторне розслідування щодо імпорту китайського прокату з полімерним покриттям

В уряді обговорюють можливість підвищення тарифів на електроенергію

Таксі у Вінниці: Зручне та надійне перевезення у місті

Енергетики продовжили обмеження постачання е/е для промисловості

ВСІ НОВИНИ ⇢