МАГАТЕ зафіксували запуск ракет із системи залпового вогню біля ЗАЕС

Економіка Новини ТЕК
МАГАТЕ зафіксували запуск ракет із системи залпового вогню біля ЗАЕС

Експерти МАГАТЕ зафіксували пуски ракет, скоріш за все, з реактивної системи залпового вогню з близької відстані від окупованої росіянами Запорізької АЕС, про це йдеться в опублікованій у неділю заяві Міжнародного агентства з ядерної енергії.

“Експерти МАГАТЕ, присутні на ЗАЕС, чули кілька ракет, які, як видається, були випущені з близької відстані від станції. Команда МАГАТЕ не бачила снаряди через хмарність, але характерний звук вказував на те, що вони були випущені з реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) неподалік”, – йдеться у повідомленні.

Також у звіті розповідається про втрату станцією зв’язку з основною лінією електропередач за межами майданчика, що змусило її покладатися на резервну електроенергію для охолодження реактора.

“Як і раніше, я глибоко стурбований ядерною безпекою та захищеністю станції, як коли мова йде про її вразливі джерела живлення за межами майданчика – які можуть постраждати від атак далеко від нього – так і про більш прямі військові ризики, з якими вона стикається, що потенційно підривають принципи, які я виклав на засіданні Ради Безпеки ООН у травні цього року. У цьому контексті особливе занепокоєння викликають очевидні ракетні обстріли поблизу станції”, – заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Як повідомлялося, тимчасово захоплена росіянами Запорізька атомна електростанція у неділю, 26 листопада, цілий день перебувала на межі блекауту.

Згідно з “Енергоатомом”, 26 листопада о 10:30 внаслідок короткого замикання приблизно на 100 км північніше Запорізької АЕС відключилась остання (четверта) лінія її зв’язку з енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – “Дніпровська”. Три інші лінії були пошкоджені ще раніше під час російських обстрілів. В цей час ЗАЕС отримувала зовнішнє живлення від єдиної доступної резервної лінії електропередачі 330 кВ.

Крім того, сталося часткове знеструмлення енергоблоку №4 з автоматичним включенням дизель-генератора, який за 10 хвилин по тому вимкнули вручну. Це свідчить про наявність проблеми з енергоживленням ядерної установки.

Пошкоджену лінію 750 кВ українські фахівці відремонтували о 20:52. До того часу Запорізька АЕС майже цілий день перебувала на межі чергового блекауту в разі знеструмлення резервної лінії 330 кВ.

Як нагадали у компанії, з моменту захоплення росіянами ЗАЕС неодноразово втрачала зовнішнє джерело живлення, на станції сталося вже сім повних блекаутів і один частковий.

Новини

3 Травня 2024

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

Ferrexpo скоротила викиди вуглецю на 32%

Тарифи на електроенергію швидко та суттєво зростуть – НБУ

Нафтогаз запропонував Туреччині зберігати газ в українських підземних сховищах

Інфляція в єврозоні у квітні 2024 року зросла на 2,4%

Зеленський вимагає поєднати захист енергетики та забезпечення українців електрикою

ОЕСР очікує на пришвидшення темпів зростання світової економіки

Туреччина призупинила всю торгівлю з Ізраїлем

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ArcelorMittal очікує на відновлення попиту на сталь у ЄС

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ВСІ НОВИНИ ⇢