EUROFER вимагає негайно припинити імпорт російських слябів та напівфабрикатів до ЄС

Металургія Новини Теми дня
EUROFER вимагає негайно припинити імпорт російських слябів та напівфабрикатів до ЄС

Європейська сталева асоціація (EUROFER) 1 грудня 2023 р. виступила з закликом до Ради ЄС негайно призупинити імпорт слябів та напівфабрикатів російського походження до країн Європейського союзу. Про це повідомляє Об’єднання підприємств “Укрметалургпром”.

“Подальше відтермінування впровадження санкцій ЄС проти російських напівфабрикатів буде мати негативні наслідки та підживлювати військову машину путіна проти України. Рада ЄС повинна відхилити запити, які надходять від деяких держав-членів ЄС щодо виключення цього сортаменту з-під дії санкцій, оскільки зазначені звернення захищають виключено прибуткові бізнес-моделі небагатьох європейських металопереробників. Ми маємо покласти край торгівлі, яка використовує неконкурентні переваги дешевої сталі, імпортованої з росії, і одночасно сприяє посиленню її військового сектору”, – йдеться у зверненні EUROFER

Як відомо, 30 вересня поточного року було впроваджено 11-й пакет санкцій ЄС проти рф, який, зокрема, забороняє імпорт до країн Європейського союзу металопрокату російського походження, за виключенням напівфабрикатів, для яких передбачене суттєве відтермінування – так, заборона на імпорт напівфабрикатів з вуглецевої сталі прямокутного (включаючи квадратний) поперечного перерізу, ширина якого менша, ніж подвійна товщина (CN 7207 11) набуває чинності з 1 квітня 2024 р., а на імпорт слябів (CN 7207 12 10) та напівфабрикатів з легованої сталі (CN 7224 90) — з 1 жовтня 2024 р. Проте, деякі металургійні компанії, зокрема, з Чехії, вимагають від Ради ЄС продовження відтермінування заборони на імпорт російських слябів аж до 2028 р., мотивуючи це тим, що для чеського металургійного виробництва немає альтернативи напівфабрикатам російського походження.

Подібна позиція викликала обурення з боку європейської металургійної спільноти. “Опортуністичні інтереси жменьки сталепереробних підприємств в ЄС підриває загальну мету санкцій Євросоюзу проти росії, у якій сталь відіграє стратегічну роль не лише в загальній російській економіці, а й безпосередньо у російській військовій машині, що розв’язала незаконну війну проти України. Держави-члени ЄС повинні рішуче відмовитись від подібної порочної системи, оскільки вони вже погодились на майже дворічне відтермінування заборони імпорту російських напівфабрикатів, і будь-який додатковий виняток буде мати відповідні, дуже негативні, наслідки”, – заявив генеральний директор EUROFER Аксель Еггерт.

За його словами, незастосування санкцій проти російських напівфабрикатів сприятиме посиленню недобросовісної конкуренції та нерівним умовам на внутрішньому ринку ЄС. Бізнес-модель деяких європейських металопереробників базується на економічних «перевагах» завдяки дешевому імпорту напівфабрикатів, на відміну від європейської інтегрованої металургійної промисловості, яка забезпечує реалізацію підходу «зроблено в Європі» завдяки повному виробничому циклу, що, у свою чергу, сприяє створенню сучасних промислових, економічних, екологічних та соціальних цінностей Євросоюзу. І саме інтегровані сталевиробники ЄС одразу приєдналися до санкцій та припинили, зокрема, імпорт російського вугілля.

“Держави-члени ЄС повинні чітко усвідомлювати, що не можна допускати подальших виключень для імпорту російської сталі, оскільки послаблення поточних санкцій ЄС проти росії може стати історичною помилкою та призвести до саморуйнування”, – підсумував пан Еггерт.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢