Світові ціни на продовольство у листопаді знизилися на майже 11%

Економіка Новини
Світові ціни на продовольство у листопаді знизилися на майже 11%

Світові ціни на продовольство в листопаді, порівняно з аналогічним місяцем минулого року, знизилися на 10,7%. У порівнянні з жовтневим рівнем вони не змінилися.

Як ідеться у доповіді ФАО (продовольча та сільськогосподарська організація ООН), їхній індекс становив 120,4 пункта, передає Інтерфакс-Україна.

Індекс цін на зерно був на 3% нижчий за жовтневий рівень і на 19,4% нижчий за рекордне значення минулого року. Найзначніше за місяць знизилися світові ціни на фуражне зерно – на 5,6%, що насамперед обумовлено різким падінням світових цін на кукурудзу.

Індекс цін на олії підвищився на 3,4% порівняно з жовтнем після трьох місяців безперервного зниження. Це пов’язано з підвищенням світових цін на пальмову та соняшникову олії, яка з лишком компенсувала зниження котирувань соєвої та ріпакової олії. Динаміка зміни цін у річному вираженні не наведено.

Індекс цін на молочну продукцію у листопаді порівняно з жовтнем підвищився на 2,2%. Зростання триває другий місяць поспіль. Але у річному вираженні ціни знизилися на 16,9%. “У листопаді було зафіксовано зростання світових котирувань вершкового масла та знежиреного сухого молока, що пов’язано з високим імпортним попитом з боку країн Північно-Східної Азії, обмеженістю запасів та збільшенням внутрішнього попиту напередодні зимових свят у Західній Європі”, – пояснюється в документі.

Індекс цін на м’ясо минулого місяця порівняно з жовтнем виявився на 0,4% нижчим, порівняно з листопадом минулого року – на 2,4%. Ці показники відображають невелике зниження цін на м’ясо птиці, свинину та яловичину.

Індекс цін на цукор у листопаді зріс на 1,4% порівняно з жовтнем та на 41,1% – у річному вираженні. “Зафіксоване у листопаді зростання цін на цукор, головним чином, зумовлене зростанням стурбованості у зв’язку зі скороченням експортної пропозиції у світі в поточному сезоні на тлі погіршення видів на врожай у Таїланді та Індії, які є його основними експортерами”, – наголошують аналітики.

Індекс продовольчих цін ФАО — це середньозважений показник, який відстежує динаміку міжнародних цін на п’ять основних продовольчих товарних груп

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢