Fitch підвищив прогноз зростання української економіки

Економіка Новини
Fitch підвищив прогноз зростання української економіки

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings із моменту останнього огляду у червні підвищило прогноз зростання ВВП України у 2023 році з 3,5% до 5,1% через подальшу адаптацію бізнесу до умов війни, підвищення споживчої довіри та гарну ситуацію у сільському господарстві. Про це повідомили у пресслужбі агентства, передає Інтерфакс-Україна.

Водночас аналітики прогнозують уповільнення послідовного відновлення економіки Українидо кінця року та зростання ВВП за весь рік на рівні 3,8% у 2024 році та 4,5% у 2025 році.

При цьому у Fitch вказують, що зниження інтенсивності війни, значне повернення мігрантів та активніше відновлення чорноморських портів та експортного потенціалу можуть призвести до вищих показників.

Агентство зазначило, пославшись на дані ООН, що кількість українських біженців у 2023 році була відносно стабільною і в листопаді становила 6,3 млн людей.

За прогнозами Fitch, бюджетний дефіцит залишиться високим: 16,9% ВВП у 2024 році та 16,3% ВВП у 2025 році порівняно з 15,4% ВВП у 2022 році та 17% ВВП (з урахуванням грантів) у 2023 році.

“Fitch очікує, що підтримка бюджету на 2024 рік буде лише трохи нижчою від прогнозованої на 2023 рік суми в $43 млрд, незважаючи на політичні ризики, пов’язані із затвердженням обіцяного фінансування”, – йдеться у документі.

Водночас агентство бачить велику невизначеність фінансування з 2025 року, частково через виборчий цикл у США, потенційну втому донорів, залишкові ризики за планами фінансування ЄС та можливість того, що внутрішній банківський сектор не зможе нарощувати свої вкладення в державний борг.

У той же час завдяки значній зовнішній підтримці, контролю за рухом капіталу і меншому відтоку витрат біженців за кордоном, міжнародні резерви України зросли на $10,8 млрд за 12 місяців – до $38,8 млрд.

Відносно інфляції Fitch очікує її зростання з 5,1% за підсумками листопада цього року в середньому до 9,1% у 2024-2025 роках, частково через ефект бази, помірно високі темпи зростання заробітної плати і збоїв у внутрішніх ланцюжках постачання.

“Fitch очікує, що продовження валютних інтервенцій сприятиме підтримці широкої стабільності курсу гривні до долара США у короткостроковій перспективі, поряд із відносно поступовою лібералізацією рахунку операцій із капіталом”, – також наголошується у документі.

Новини

20 Травня 2024

Мінекономіки представило проєкт оновленого порядку стимулювання для індустріальних парків

Британія запровадила санкції щодо одного з найбільших контейнерних терміналів росії

Ціни на золото встановили новий рекорд

Українські підприємства збільшили імпорт нікелю на 60%

Нікель суттєво здорожчав через заворушення у Новій Каледонії

Британська Liberty Steel вирішує, що робити з трьома своїми заводами

Державні компанії цього року видобудуть близько 15 млрд куб м газу

Україна збільшила імпорт алюмінію на 26%

Підприємства України наростили експорт залізорудної сировини в 2,1 раза

Інвестори очікують від держави рішучих дій для порятунку енергетики 

ЄС зменшив об’єм парникових газів на 5%

Українські підприємства в січні-квітні наростили імпорт цинку на 60%

Наразі немає підстав для підвищення акцизів на пальне – експерт

Експорт товарів з України у І кварталі скоротився на 3% – Держстат

Морські порти України у квітні обробили 10 млн тонн тонн вантажів

Сьогодні ввечері відключення світла заплановані по всій Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢