Перелік промислових технологій зеленого виробництва потребує корекції

Екологія Економіка Металургія Новини
Перелік промислових технологій зеленого виробництва потребує корекції

Включення Європейською Радою технологій декарбонізації енергоємних промислових секторів до переліку технологій з нульовим викидом вуглецю в рамках закону NZIA (Net-Zero Industry Act) є позитивним сигналом. Однак цей перелік неповний, і впровадження деяких визнаних технологій декарбонізації не зможе отримати дозволи за спрощеною процедурою, зазначає Європейська металургійної асоціації EUROFER.

«Усі технології з нульовим рівнем викидів, такі як вітрові, сонячні та водневі електролізери, залежать від сталі, і лише для розширення відновлюваних джерел енергії в ЄС, за оцінками, потрібно понад 74 млн т сталі», – зауважив Аксель Еггерт, гендиректор EUROFER.

Він додав, що такі технології, розроблені в Європі, будуть сильнішими, якщо в їх основі лежатиме європейська низьковуглецева сталь.

Переведення існуючих меткомбінатів на виробничі процеси, що базуються на водні та електроенергії, є першим кроком до досягнення кліматичної нейтральності. Проте, як зауважують в асоціації, попри визнання цих технологій як технологій з нульовим викидом, їхнє впровадження не включили до NZIA. Це означає, що вони залишаться поза межами нових правил, що полегшують процедури видачі дозволів.

«Потенційна переоцінка за п’ять років після набуття законом чинності буде запізнілою для першої хвилі перехідного процесу в металургійному секторі і, ймовірно, призведе до значних затримок у впровадженні», – зазначили в EUROFER.

Окрім того, у асоціації вважають, що майбутні переговори між інституціями ЄС мають бути спрямовані на створення добре функціонуючого ланцюжка доданої вартості на ринку уловлювання, утилізації та використання вуглецю (CCUS), особливо щодо підготовки сховищ, транспортної мережі та фінансування.

«Успішний перехід нашого сектору також залежатиме від наявності ринків, які готові платити премію за низьковуглецеву продукцію. ЄС повинен підтримувати «зелені» ринки з амбітними критеріями сталого розвитку, щоб винагороджувати екологічно стале виробництво по всьому ланцюжку створення вартості чистих технологій», – зауважив Аксель Еггерт.

У EUROFER нагадали, що сталеливарна промисловість ЄС наразі працює над більш ніж 60 проєктами декарбонізації в промислових масштабах, які спрямовані на масове виробництво сталі низьким рівнем викидів CO2 вже в 2025-2026 роках.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢