Найбільші судноплавні компанії припиняють рух Суецьким каналом

Економіка Новини Транспорт
Найбільші судноплавні компанії припиняють рух Суецьким каналом

Великі судноплавні компанії, зокрема MSC, CMA CGM, Maersk і Hapag-Lloyd, заявили, що припиняють рух своїх суден через Суецький канал. Про це пише Rail.insider із посиланням на BBC.

Найбільша у світі судноплавна компанія Mediterranean Shipping Company (MSC) оголосила, що відводить свої судна з Червоного моря. Французька CMA CGM зробила аналогічну заяву через день після того, як данський судноплавний гігант Maersk і німецька транспортна компанія Hapag-Lloyd призупинили рейси Червоним морем.

Рішення пов’язані з нападами підтримуваних Іраном повстанців-хуситів у Ємені. Повстанці кажуть, що їхньою ціллю є кораблі, що прямують до Ізраїлю.

Наголошується, що Червоне море є одним із найважливіших у світі шляхів транспортування нафти та пального. Але хусити посилюють атаки проти іноземних суден, використовуючи безпілотники та ракети.

У своєму повідомленні MSC заявила, що ситуація в цьому районі стала «серйозною». Так, контейнеровоз компанії Palatium III зазнав нападу 15 грудня, коли він проходив через Червоне море. Екіпаж не постраждав, але судно було виведено з експлуатації. Водночас CMA CGM дала вказівки своїм контейнеровозам «досягнути безпечних зон і негайно призупинити рух у безпечних водах до подальшого повідомлення».

У Maersk назвали ситуацію «тривожною».

«Після інциденту 14 грудня, пов’язаного з Maersk Gibraltar, і ще однієї атаки на контейнеровоз 15 грудня ми наказали всім суднам Maersk у цьому районі, які мають пройти через протоку Баб-ель-Мандаб, призупинити свій рух до подальшого повідомлення», — йдеться в повідомленні.

Чотири компанії, які зараз призупинили діяльність у цьому районі, входять до п’ятірки провідних у світі, і експерти з судноплавства кажуть, що такі рішення суттєво вплинуть на ланцюжки поставок.

Протока Баб-ель-Мандаб, або Ворота сліз, — це канал завширшки 20 миль (32 км), відомий як небезпечний для навігації. Він розташований між Єменом на Аравійському півострові та Джибуті та Еритреєю на узбережжі Африки. Це шлях, яким кораблі можуть дістатися до Суецького каналу з півдня та який сам по собі є основним судноплавним шляхом. Уникнення його означає, що судна повинні йти набагато довшими маршрутами, наприклад навколо Півдня Африки. Щороку тут проходить приблизно 17 тис. суден і 10% світової торгівлі. Будь-яке судно, що проходить через Суец до Індійського океану або з нього, має пройти цим шляхом.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢