Загарбники продовжують перешкоджати роботі МАГАТЕ на ЗАЕС

Економіка Новини ТЕК
Загарбники продовжують перешкоджати роботі МАГАТЕ на ЗАЕС

Російська окупаційна адміністрація на Запорізькій АЕС продовжує перешкоджати повному доступу експертів МАГАТЕ до всієї території станції. Про це йдеться у заяві генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі щодо ситуації в Україні.

“Експерти МАГАТЕ були поінформовані керівництвом ЗАЕС про те, що вони не змогли отримати доступ до даху реактора, як було заплановано на 19 грудня, з міркувань безпеки. Альтернативної дати поки що не надано. Раніше в цьому році МАГАТЕ вже отримувало доступ до трьох дахів реакторів – енергоблоків № 2, 3 і 4, але не до інших”, – ідеться у повідомленні.

Крім того, команді МАГАТЕ знову не надали доступ до північно-західної частини машинного залу 5-го енергоблока під час обходу цього приміщення минулого понеділка – “незважаючи на запит, зроблений напередодні візиту”. “Від середини жовтня МАГАТЕ не змогло відвідати північно-західну частину жодного з шести машинних залів”, – йдеться у заяві.

Повідомляється, що останніми днями експерти МАГАТЕ мали змогу відвідати електричну розподільчу станцію 750 кВ на майданчику, яка є точкою входу електроенергії для станції. Під час іще однієї місії вони побачили ставок-охолоджувач ЗАЕС, градирні, вхідні та вихідні канали, а також вихідний канал сусідньої Запорізької ТЕС. “Однак цього разу їм не дозволили потрапити за ізоляційні ворота водойми-охолоджувача”, – поінформували в МАГАТЕ.

Також зазначається, що у середу вранці на майданчику ЗАЕС було проведено раптове протипожежне тренування після навчань з аварійного зв’язку, які відбулися минулого тижня. Сценарій навчань передбачав гіпотетичний витік мастила на трансформаторі реакторного блоку №2, що призвело до пожежі. “У навчаннях брали участь регіональні, міські та місцеві пожежні підрозділи. Команда МАГАТЕ дізналася про навчання лише згодом”, – вказується у заяві.

Тижнем раніше російські окупанти вкотре відхилили запит місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС про доступ до розташованої поруч теплоелектростанції для оцінки зовнішнього резервного електропостачання.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢