НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

Економіка Новини
НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

Національний банк України разом із міжнародними партнерами, зокрема Світовим банком та Європейським банком реконструкції та розвитку, готує новий механізм врегулювання військових ризиків, який планують представити не пізніше першого кварталу 2024 року.

Про це заявив голова Нацбанку Андрій Пишний під час зустрічі керівництва регулятора з учасниками страхового ринку.

Пишний підкреслив важливість якнайшвидшої імплементації європейських директив у норми українського страхування, враховуючи рішення Європейської ради розпочати переговори про вступ України до ЄС.

“Нові вимоги до страхових компаній наближають нас до європейських стандартів регулювання та нагляду. Тому імплементація нових норм – це пріоритет, а інтеграція в європейську спільноту – завдання №1. Рухатися доведеться максимально швидко, але ви можете розраховувати на всебічну підтримку та зрілий конструктивний діалог”, – наголосив Пишний.

Так, Національний банк завершує роботу над розробленням нормативно-правових актів, потрібних для реалізації нового закону України “Про страхування”, більшість положень яких набирають чинності з 1 січня 2024 року.

Нові норми впроваджують на страховому ринку України ризик-орієнтований пруденційний нагляд та удосконалюють вимоги до платоспроможності страховиків відповідно до Solvency I та Solvency II. Страхові компанії здійснюватимуть оцінку активів та зобовёязань згідно з міжнародними стандартами фінансової звітності.

Пишний підкреслив важливість упровадження страхування військово-політичних ризиків, яке має запрацювати наступного року на повну силу, залучення приватних страхових компаній до соціального страхування та поширення страхових продуктів серед громадян.

“Національний банк посилює свій штат спеціалістами, які оцінюватимуть бізнес-моделі страховиків за ризик-орієнтованим підходом. Особливу увагу приділятимуть оцінці активів страховиків: майна та цінних паперів, вартість яких має бути ринковою”, – сказав заступник голови НБУ Дмитро Олійник.

Він наголосив на важливості роботи підрозділів фінансового моніторингу страховиків як запобіжника залученню компаній до схем відмивання коштів, зокрема з метою ухилення від сплати податків та обмеження зв’язків із Росією.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢