Санкції США зашкодили Росії експортувати скраплений газ

Економіка Новини ТЕК
Санкції США зашкодили Росії експортувати скраплений газ

Санкції США мали серйозний вплив на плани Росії з розвитку експорту свого скрапленого природного газу.

Як пише Reuters, відповідно до аналітиків, санкції США є серйозною перешкодою для планів Росії збільшити експорт скрапленого природного газу (СПГ) морськими шляхами, щоб компенсувати зниження експорту трубопровідного газу в Європу, передає Укрінформ.

Зазначається, що Росія, яка є четвертим за величиною виробником СПГ у світі після США, Катару та Австралії, має намір збільшити свою частку на світовому ринку приблизно до однієї п’ятої частини з нинішніх 8%, таким чином потроївши обсяги виробництва до більш ніж 100 млн метричних тонн до 2030-35 років.

Втім, якщо в умовах санкцій Москва перенаправила експорт нафти, що колись призначався для Західної Європи, до Китаю та Індії, то вплив обмежувальних заходів на СПГ є “більш серйозним через відносно невелику кількість танкерів, які можуть перевозити СПГ, і відсутність у Росії доступу до технологій і фінансів”.

При цьому зусилля Росії щодо перенаправлення продажів газу до Китаю, другого за величиною споживача енергоресурсів у світі після США, поки мали обмежений успіх, оскільки тривалі переговори про збільшення більш ніж удвічі поточних продажів до цієї країни через запропонований газопровід “Сила Сибіру 2” ще не завершилися укладенням надійного контракту.

“Водночас, як повідомили три джерела в галузі на умовах анонімності, “Арктик СПГ 2”, який контролюється “Новатек”, найбільшим російським виробником СПГ, стикається із затримками. Вони повідомили, що комерційні поставки СПГ з проєкту очікуються не раніше другого кварталу 2024 року або пізніше, в той час як “Новатек” заявляв, що вони почнуться в першому кварталі”, – йдеться в матеріалі.

Потужність “Арктик СПГ 2” з трьома технологічними лініями має скласти 19,8 млн тонн СПГ на рік та 1,6 млн тонн стабільного газового конденсату на рік. Це робить цей проєкт центральним у планах Росії щодо збільшення енергетичних доходів після падіння майже удвічі експорту газу “Газпромом” трубопроводами до Європи.

Як зазначає агентство, санкції США, які, за словами Росії, відображають бажання Вашингтона усунути конкурентів на ринку СПГ, “вже призвели до того, що “Новатек” оголосив форс-мажорні обставини щодо поставок з проєкту”.

При цьому, побоюючись зворотної реакції від санкцій, іноземні акціонери призупинили участь у проєкті, відмовившись від своїх зобов’язань щодо фінансування та контрактів на відбір газу для заводу.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢