МАГАТЕ не допускають до реакторних залів ЗАЕС 

Економіка Новини ТЕК
МАГАТЕ не допускають до реакторних залів ЗАЕС 

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило, що російські окупанти вперше заборонили його експертами перевірити реакторні зали трьох енергоблоків Запорізької АЕС.

“Акцентуючи на постійній небезпеці, з якою стикається станція, команда МАГАТЕ впродовж останніх тижнів продовжує чути регулярні вибухи на деякій відстані від станції. П’ять з шести реакторів ЗАЕС залишаються в стані холодного зупину, в той час, як четвертий енергоблок перебуває в стані гарячого зупину для виробництва пари і тепла, в тому числі для сусіднього міста Енергодар, де проживає більшість персоналу станції”, – йдеться у заяві агентства.

Як розповіли у МАГАТЕ, протягом останніх двох тижнів експертів не допускають до реакторних залів енергоблоків №1, 2 і 6. Доступ до деяких частин турбінних залів ЗАЕС також все ще обмежений.

“Це перший випадок, коли експертам МАГАТЕ не надали доступ до реакторного залу енергоблока, який перебував у стані холодного зупину. Саме там розташована активна зона реактора та відпрацьоване паливо. Команда продовжуватиме запитувати цей доступ”, – додали в агентстві.

У ніч на суботу, 2 грудня, на тимчасово окупованій росіянами ЗАЕС був новий блекаут. Завдяки зусиллям наших фахівців було поновлено зв’язок атомної електростанції з українською енергосистемою.

Тоді в МАГАТЕ заявили, що це вже восьмий блекаут на Запорізький атомній електростанції. Вони назвали його ще одним нагадуванням про хитку ситуацію з ядерною безпекою та безпекою на станції.

Ситуація на Запорізькій атомній електростанції, окупованій російськими військовими, з кожним днем погіршується. На ЗАЕС відбувається процес деградації устаткування, що несе з собою великі ризики.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢