Українська промисловість у грудні погіршила очікування перспектив ділової активності, – Держстат 

Економіка Новини Теми дня
Українська промисловість у грудні погіршила очікування перспектив ділової активності, – Держстат 

Індикатор ділової впевненості у промисловості та переробній промисловості в Україні в грудні 2023 року знизився на 2,7 процентних пункти (п.п.) порівняно з листопадом, склавши “мінус” 13,5% та 15,6% відповідно.

Як повідомила Державна служба статистики (Держстат), при цьому індикатор ділового клімату в промисловості знизився на 0,1 п.п., до нуля, а в переробній зберігся на нульовому рівні, як і в листопаді, передає Інтерфакс-Україна.

Очікування перспектив ділової активності у 2023 році почали покращуватися з січня, коли індикатор ділової впевненості у промисловості зріс на 4,2 п.п. до грудня 2022 року – до “мінус” 14,2% (у переробній – на 7 в.п., до “мінус” 14%) і до квітня він покращав до “мінус” 5,5% (“мінус” 4%).

Проте вже у травні він знизився до “мінус” 6,8% та “мінус” 5% відповідно, і протягом червня-грудня продовжив зниження.

Індикатор ділового клімату в промисловості з грудня 2022 року, коли він становив мінус 1,4% (у переробній також) до квітня 2023 року зріс до 0,6% (у переробній – до 0,7%), проте до листопада знизився до нульової позначки.

Держстат нагадує, що складові для розрахунків цих індикаторів мають сезонно скориговані значення балансів, сформованих на основі поданих підприємствами звітів, зокрема оцінки поточного обсягу замовлень на виробництво продукції (попит) у промисловості – у грудні вона склала “мінус” 42%, у переробній – “мінус” 44%.

Грудневі очікування щодо обсягів виробництва продукції протягом найближчих трьох місяців у промисловості становили “мінус” 9%, у переробній – “мінус” 14%, погіршившись порівняно з листопадом на 8 в.п. та 9 п.п. відповідно.

Найкращого значення у 2023 році цей показник досягав у квітні, склавши +10% у промисловості та +17% – у переробній.

Оцінка поточного обсягу запасів готової продукції у грудні склала відповідно “мінус” 10% та “мінус” 11%, що відповідає рівню листопада; оцінка обсягу виробництва за попередні три місяці – “мінус” 2% та “плюс” 1% (у листопаді “мінус” 4% і “мінус 1%) оцінка поточного обсягу експортного попиту – “мінус” 30% та “мінус” 38% (у листопаді відповідно “мінус” 31% та “мінус” 38%).

За даними статвідомства, забезпеченість замовленнями підприємств, як і раніше, – в середньому на чотири місяці.

Крім того, зазначає Держстат, у грудні за результатами обстеження промпідприємств, відзначається тенденція очікувань зростання відпускних цін на продукцію в найближчі три місяці – на них очікують 31% опитаних підприємств промисловості порівняно з 29% опитаних у листопаді.

При цьому 40% опитаних промпідприємств очікують у грудні 2023-лютому 2024 року на зниження обсягів продукції, тоді як зростання 8% (у переробній відповідно 30% і 16%), 23% – зростання відпускних цін на продукцію (зниження – 10%); 29% – зменшення кількості працівників (збільшення – лише 2%).

При цьому зростання експортного попиту очікують 4% опитаних промпідприємств, зменшення – 6%, збереження на колишньому рівні – 25%, а 65% експорту не матиме.

За попередні три місяці (вересень-листопад) 29% промпідприємств відзначили зростання обсягів виробництва, тоді як зниження – 25%, а поточний обсяг замовлень на виробництво (попит) вище за норму відзначили лише 2%, тоді як 41% – нижче за норму і 57% – нормальний для сезону.

При цьому в грудні 40% респондентів зазначили, що передбачити майбутній розвиток бізнес-процесів на підприємстві складно (56% – досить складно), і лише 1% – легко.

Серед опитаних Держстатом у грудні 1009 промислових підприємств 48 склали підприємства добувної промисловості, 805 – переробної, 97 – постачальники енергоресурсів, 59 – компанії водопостачання, каналізації, поводження з відходами.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢