Декілька світових виробників літію призупинили виробництво

Металургія Новини
Декілька світових виробників літію призупинили виробництво

Ринок літію пережив бурхливі 12 місяців, протягом яких попит не встигав за пропозицією, що тиснуло на ціни, і в новому році вже відбулося перше призупинення великих проектів, причому учасники ринку попереджають, що їх буде ще більше, пише Argus.

Австралійська компанія Core Lithium – один з останніх виробників, що вийшли на ринок, – минулого тижня підтвердила, що призупиняє роботу на своєму руднику Грантс у Дарвіні (Північна територія), посилаючись на падіння цін на сподуменовий концентрат на 85 відсотків за минулий рік. Компанія продовжить переробку руди, що зберігається на збагачувальній фабриці у Фіннісі, яка станом на 31 грудня становила близько 280 тис тонн.

Зниження цін на сподумен, які на початку січня становили $900-1100/т cif Китай, що на 83 пункти нижче, ніж роком раніше, чинить тиск на нових виробників літію, які залучили значні обсяги інвестицій протягом останніх двох років, поки ціни були високими, а фінансування – відносно дешевим. Багато з них зараз виходять на рівень виробництва в складний час, коли світовий попит на літій знижується, а Китай нарощує виробництво лепідоліту, щоб зменшити залежність від імпорту з Південної Америки та Австралії.

У 2023 році “ми бачили, як Китай нарощує внутрішнє виробництво лепідоліту і швидко просувається до доступу до більшої кількості сировини з Африки”, – сказав ведучий подкасту Global Lithium Podcast і аналітик Джо Лоурі (Joe Lowry).

Хвиля закриття або тимчасових зупинок може відкрити нові можливості для вже існуючих та інтегрованих літієвих компаній. Південноамериканські виробники розсолів та інтегровані гірничодобувні компанії в Австралії, які знаходяться на нижньому кінці кривої витрат, краще захищені від зниження цін, ніж нові виробники сподумену.

Минулого року спостерігався сплеск злиттів і поглинань, а також спроб поглинання менших літієвих проектів більшими, більш авторитетними гравцями. Учасники ринку очікують, що ця тенденція продовжиться, оскільки часи стануть важкими.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢