Імпорт електроенергії гарантує великим підприємствам можливість продовження роботи

Новини ТЕК
Імпорт електроенергії гарантує великим підприємствам можливість продовження роботи

Імпорт електроенергії дозволить великим промисловим підприємствам гарантувати безперебійну роботу в разі запровадження графіків обмежень споживачів електроенергії через дефіцит струму в енергосистемі.

Про це зазначила перша віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко під час онлайн-наради щодо енергетичних питань з керівництвом Міністерства енергетики, ПрАТ «НЕК «Укренерго» та представниками близько 50 компаній, які є великими споживачами електроенергії, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

“Минулого року уряд забезпечив промисловим споживачам електроенергії можливість імпортувати її та стабільно працювати в разі виникнення в енергосистемі дефіциту струму. До таких підприємств не будуть застосовуватись обмеження енергопостачання, якщо вони будуть запроваджені. На сьогодні це не просто інструмент, яким бізнес може скористатись, це нагальна потреба. Адже Росія завдала потужного удару по наших енергопідприємствам – близько 50% генеруючих потужностей було втрачено через окупацію та руйнування під час обстрілів в жовтні 2022 – березні 2023 років. І ми ще не змогли відновити їх повністю”, – сказала Свириденко. 

Вона зазначила, що є ризик, що і цієї зими ворог продовжить цілеспрямовано знищувати нашу енергетичну інфраструктуру. Окрім того, взимку традиційно зростає навантаження на енергосистему через збільшення споживання. Тому ймовірність виникнення дефіциту струму є високою, і єдина можливість збалансувати систему, не обмежуючи споживачів, – збільшити імпорт електроенергії.

Свириденко нагадала, що Україна має можливість імпортувати електроенергію з сусідніх країн – Словаччини, Угорщини, Румунії, Польщі. Обсяг дозволеного імпорту струму з Європи становить 1700 МВт для України та Молдови.

Можливість імпортувати електроенергію мають непобутові споживачі. Необхідний обсяг імпорту для уникнення відключень повинен становити 50% від фактичного споживання в кожному розрахунковому періоді (година) у жовтні – квітні (опалювальний період) та 30% відповідно у травні – вересні. Укладення довготривалих контрактів на імпорт електроенергії дозволить споживачам отримати кращу ціну, яка може бути на рівні з ціною на українському ринку або навіть нижчою.

До підприємств, які імпортуватимуть електроенергію, не застосовуватимуться обмеження енергопостачання, в разі їх запровадження з метою подолання дефіциту струму. До таких споживачів можливе лише застосування спеціальних графіків аварійних відключень, які можуть бути введені для запобігання системній аварії в об’єднаній енергетичній системі.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢