Ринок добрив в Україні зміниться через запроваджені митні перевірки

Економіка Новини
Ринок добрив в Україні зміниться через запроваджені митні перевірки

Ринок добрив в Україні 2024 року кардинально зміниться через запроваджені митні перевірки походження імпортованого товару та вимушений перехід на використання вітчизняної продукції, що однаково не знизить витрати аграріїв, повідомило інформаційно-аналітичне агентство “Інфоіндустрія”.

“Листопад і грудень для імпорту були фактично провальними. За два місяці ми імпортували добрива, так як за один жовтень 2023 року. Споживання добрив викривлене в бік азотних. (…) У 2023 році споживання азотних до всіх інших видів добрив становило безпрецедентні 3:1. Загалом Україна використала у 2023 році 4,35 млн тонн добрив”, – констатували аналітики.

Вони вказали на падіння імпорту комплексних добрив через порти в другому півріччі 2023 року. У листопаді-грудні імпорт комплексних і окремих видів азотних добрив майже припинився після стрибка курсу євро і складнощів на кордоні, пояснили в галузевому агентстві.

Коментуючи ситуацію на кордоні під час імпорту добрив, експерти нагадали, що з 4 січня 2024 року на всіх прикордонних митницях розпочалася перевірка всіх видів вантажів із добривами для аналізу та визначення їхньої країни походження. Причиною таких заходів аналітики називають перенасичення ринків усіх країн навколо України російськими добривами.

“На жаль, український аграрій тепер, крім купівлі дорогих імпортних добрив, а це всі види NPK (імпорт), буде змушений чекати 10-14 днів результатів аналізу добрив. Імпорт стає ще менш досяжним на початку року. До початку сезону залишилося менше місяця”, – зазначили в “Інфоіндустрії”.

Водночас аналітики наголосили, що на внутрішньому ринку є і хороші новини: запаси добрив у трейдерів і виробників досягли 80-85% від потреб ринку на початок сезону з урахуванням поточного попиту.

Крім того, за даними агентства, на державному ВАТ “Сумихімпром” на початку 2024 року відбулися зміни у складі правління, що дає змогу сподіватися на зміну політики і, можливо, асортименту добрив, які завод зможе запропонувати ринку вже навесні.

“У будь-якому разі очікувати зниження цін на добрива аграріям не доведеться, навіть якщо на світовому ринку станеться обвал цін або всі порти України відкриються для імпорту”, – прогнозують аналітики і додають, що до кінця березня всі сценарії розвитку ринку вже відомі, тепер важливо, щоб український експорт зерна не припинявся.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢