Захід досі не знайшов механізм конфіскації заморожених російських активів

Економіка Новини
Захід досі не знайшов механізм конфіскації заморожених російських активів

Країни Заходу відкриті до ідеї конфіскації російських активів на суму $300 мільярдів, щоб допомогти Україні, але вважають, що це все ще потребує пошуку надійних юридичних механізмів, і навіть після їх віднайдення не стане панацеєю для Києва. Про це повідомляє Reuters із посиланням на заяви високопосадовців із США та країн ЄС під час Світового економічного форуму у Давосі.

“Жодних рішень наразі не ухвалено. Якщо таке рішення буде прийняте, воно в кінцевому підсумку має буде колективним”, – заявила спецпредставник США з економічного відновлення України Пенні Прітцкер.

Вона зауважила, що для розробки механізму конфіскації російських активів необхідно залучити величезну кількість юристів. Однак, навіть сама передача російських активів Україні не стала б панацеєю, вважає спецпредставниця США.

“Помилково думати, що це матиме ефект панацеї. Докладаються реальні зусилля (у напрямку конфіскації активів РФ, – ред.), але ми далекі від результату”, – додала Пріцкер.

Левова частка російських активів заморожена у депозитарії Euroclear у Бельгії. Прем’єр-міністр цієї країни Александр Де Кроо заявив, що не заперечує проти конфіскації заморожених активів, але для цього потрібен чіткий юридичний механізм.

“Ми не кажемо “ні” конфіскації активів. Але нам потрібно працювати над механізмом. Наприклад, вони можуть бути використані як застава для залучення коштів для України”, – сказав Де Кроо.

“Ми відкриті до подальшого обговорення та готові брати участь у вирішенні питання пошуку правової основи для їх передачі Україні, не дестабілізуючи світову фінансову систему”, – додав голова бельгійського уряду.

Він зауважив, що за частиною заморожених цінних паперів, що належать російському центробанку, настає термін погашення, а отже ці активи конвертуються у готівку. Ця операція оподатковується у Бельгії за ставкою 25%.

“Якщо є якийсь оподатковуваний дохід, ми ізолюємо його, щоб він міг йти в Україну”, – сказав Де Кроо.

За його словами, відтак податок на заморожені активи склав близько 1,3 мільярда євро в 2023 році, а в 2024 році становитиме близько 1,7 мільярда євро.

Як повідомлялося, водночас президент Володимир Зеленський у Давосі вчергове закликав передати заморожені активи РФ на відбудову України.

Нагадаємо, наприкінці грудня минулого року США запропонували країнам “Великої сімки” (G7) вивчити шляхи конфіскації $300 млрд заморожених російських активів.

В рамках цієї роботи три робочі групи вивчатимуть юридичні питання, пов’язані з конфіскацією; методи застосування такої політики та пом’якшення ризиків; а також варіанти того, як найкраще спрямувати підтримку Україні.

При цьому країни ЄС, де знаходиться левова частка заморожених російських активів, налаштована набагато обережніше, побоюючись можливих наслідків для фінансової стабільності, а також дій у відповідь з боку Росії.

Єврокомісія 12 грудня минулого року представила пропозицію законодавчого акта про використання для відновлення України лише доходів від заморожених російських активів, це рішення ще має затвердити Європейська рада. Причому підтримати запропонований план мають всі держави-члени ЄС.

За оцінками Єврокомісії, такы доходи можуть становити до 3 млрд євро на рік, або 15 млрд євро в період з 2023 по 2027 рік, писало видання FT із посиланням на джерела. Сума залежатиме від відсоткових ставок протягом цього періоду.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢