Чехія наполягає на однакових правилах для українського експорту до країн ЄС

Економіка Новини
Чехія наполягає на однакових правилах для українського експорту до країн ЄС

Чехія підтримає продовження Європейською Комісією безмитної торгівлі агропродукцією з Україною та наполягає на тому, щоб підтримка лібералізації була однаковою для всіх країн ЄС.

Про це заявив міністр сільського господарства Чехії Марек Виборни перед засіданням Ради ЄС із сільського господарства та рибальства у Брюсселі 23 січня, передає Інтерфакс-Україна.

“Ми знаємо, що на початку червня закінчується період фактичного приєднання України до ЄС у рамках лібералізації ринку. Цього тижня Комісія має опублікувати перший проєкт постанови про те, як саме має тривати підтримка України. З самого початку Чехія явно виступала за можливість підтримати Україну. Ми хочемо, щоб рішення було однаковим”, – сказав Виборни.

ВІн зазначив, що Чехія відкидає позицію “прифронтових держав”, які обрали “свою власну національну процедуру”, обмеживши імпорт низки українських агротоварів на свою територію.

“Ми не бачимо в цьому рішення. Ми хочемо спільного, єдиного європейського рішення”, – наголосив чеський міністр.

Водночас, Чехія хоче знати, який вплив український аграрний імпорт робить на сільське господарство Європи. Виборни має намір попросити ЄК в особі єврокомісара із сільського господарства Януша Войцеховського провести дослідження щодо впливу українських агротоварів на ціни товарів на Європейській фондовій біржі та їх обсяги.

Ідеться, зокрема, про торгівлю зерном, курячим м’ясом та іншими товарами всередині ЄС. За результатами цього дослідження та прорахунку можливих наслідків ЄС має виробити механізм підтримки України після червня 2024 року.

Виборни висловив упевненість, що Європейський Союз має продовжити підтримку України. “Я припускаю, що Єврорада підтримає та розширить ці заходи (лібералізації торгівлі з Україною, – ред.). Ми маємо говорити про створення умов для відкритої торгівлі. Умови для України мають бути такими ж, як умови для країн-членів сьогодні, щоб зберегти справедливість як для наших виробників, наприклад, курячого м’яса чи круп, так і для українців. Якщо ми маємо рівні правила гри, то ми можемо продовжувати підтримувати Україну таким чином. Це наш обов’язок”, – заявив чеський міністр.

Він додав, що українські аграрії мають навчитися дотримуватись таких самих вимог, як їхні європейські колеги. Як приклад Виборни навів правила відгодівлі птиці та виробництва курячого м’яса.

“Якщо в державах-членах існують умови для фермерів, наприклад, щодо кормових складів, які використовуються для відгодівлі курей, то ці умови мають поширюватися і на птахівників в Україні”, – пояснив Виборни.

Після проведення Єврокомісією дослідження впливу української агропродукції на європейський ринок ЄС потрібно розпочати обговорення перегляду загальноєвропейської сільськогосподарської політики, резюмував міністр сільського господарства Чехії.

Минулого тижня міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини в спільному листі до Європейської Комісії вимагали запровадити імпортне мито на українське зерно через демпінгові ціни на нього в “прифронтових країнах”.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢