Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

Економіка Новини
Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

У 2023 році підприємства компанії Ostchem збільшили виробництво мінеральних добрив на 19,5% до 2,1 млн тонн порівняно з 2022 роком. Про це йдеться в повідомленні групи Group DF.

При цьому Черкаський “Азот” збільшив виробництво міндобрив на 39,63% до 1,56 млн. тонн, а “Рівнеазот” – зменшив на 10,81% до 528 тис. тонн.

Ключовими добривами, які виготовляли підприємства Ostchem, стали: карбамід, КАС та аміачна селітра.

Аміачної селітри за рік було вироблено 835,9 тис. тонн (+ 60,5% порівняно з попереднім роком), КАС – 572,7 тис. тонн (+ 130%), карбаміду – 447,1 тис. тонн (+ 145%).

Обсяги виробництва традиційно експортного добрива ВАС (випускається на “Рівнеазот”) знизилися вдвічі до 102 тис. тонн.

“Ринок добрив відновлюється, однак імпорт азотних добрив виріс у рази та не дає нам можливості завантажити заводи повністю. Усупереч складній ситуації в аграрному секторі, вимушеним зупинкам заводів через військові дії, все ще високі ціни на газ та аномально високі обсяги імпорту в Україну за демпінговими цінами, Ostchem у 2023 році почав відновлювати обсяг виробництва. Ми повністю закривали попит з боку аграріїв навіть у періоди пікових навантажень”, – наголосив керівник азотного бізнесу Ostchem Сергій Павлючук.

В 2023 році холдинг Ostchem подвоїв обсяги виробництва КАС – найбільш перспективного в Україні виду добрива.

Зазначається, що КАС посів друге місце за обсягами виробництва, а його частка у продуктовому портфелі Ostchem становила 27,3%.

“Не секрет, що ми ведемо переговори з глобальними гравцями щодо розвитку декількох промислових майданчиків. У наших стратегічних планах – будівництво нових цехів, нових заводів. Мова йде про інвестиції у нові, енергоефективні виробництва добрив, а також запуск виробництва нових продуктів, таких як AdBlue, промислові гази, продукти нафтохімії”, – додає Павлючук.

Згідно з повідомленням, важлива особливість минулого року – критичний обсяг імпорту, який завозиться в Україну за демпінговими цінами.

Порівняно з 2022 роком, імпорт мінеральних добрив до України зріс у 1,9 рази, досягнувши показника у 1,99 млн. тонн.

Наприклад, імпорт карбаміду протягом року зріс у 3,7 рази, склавши 501 тис. тонн.

“Колосальний потік дешевих білоруських та російських добрив потрапляє в Україну двома каналами: перший – з дружніх до агресора країн колишнього СРСР. Другий новий канал – реекспорт білоруських та російських добрив із країн ЄС. За даними Євростату, загальний обсяг імпорту азотних добрив до ЄС у 2022-2023 роках зріс на 34%, при цьому на росію припадає близько третини цього імпорту. Значна частина цих добрив попри санкції потрапляє і в Україну, повільно «вбиваючи» українського виробника та робочі місця українців”, – коментує керівник з корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов.

На його думку, за новим трендом стоїть не лише бажання рф розширювати ринки збуту, а й стратегічний план: поставити країни ЄС та Україну в залежність від своїх добрив.

Так не витримуючи конкуренцію з дешевим імпортом, багато підприємств ЄС зупиняються, простоюють і підприємства українського хімпрому – такі як ОПЗ, «Сумихімпром».

“У країнах США та ЄС вже розроблені заходи зі “зниження залежності” від добрив, зерна та іншої продовольчої продукції з рф. В Україні формально діє ембарго на ввезення російських та білоруських добрив. Тим не менш, добрива з цих країн та країн, які купують дешевий газ у рф, продовжують поставлятися. В результаті наш ринок завалений дешевим імпортом, Україна має справу з критичним демпінгом. На жаль, у 2023 році ми так і не побачили зрозумілих жорстких економічних влади щодо захисту українського ринку та національного виробника. Імпорт добрив у країну зростає набагато швидше, ніж внутрішнє виробництво. Внутрішнє виробництво зросло приблизно 20%, а імпорт – майже 100%. Україні потрібно вчитися краще захищати свої інтереси. Це – головний висновок року для української хімії та українського уряду”, – зазначив Арестархов.

Як повідомляли Українськi Новини, у 2022 році підприємства компанії  Ostchem зменшили виробництво мінеральних добрив на 66,9% до 1,754 млн тонн порівняно з 2021 роком.

Холдинг Оstchem об’єднує підприємства азотної хімії Group DF.

Group DF – диверсифікована міжнародна група компаній, бізнес якої представлений в 11 країнах Європи та Азії.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢