Україна збільшила споживання металопрокату більш ніж на 20%

Металургія Новини
Україна збільшила споживання металопрокату більш ніж на 20%

Споживання металопрокату в Україні за підсумками 2023 року зросло більш ніж на 20% порівняно з 2022 роком. Зростання показника передусім пов’язане з активацією державних проєктів. Про це заявив комерційний директор металоторгової компанії Vartis Сергій Коваленко.

“Це зростання насамперед пов’язане з активацією державних проєктів. Таких, як відновлення інфраструктури, відновлення мостів і мостових переходів, будівництво енергоукриттів. Також є такі проєкти, як, наприклад, підземна школа в Харкові – один із прикладів великих державних замовлень, які зі свого боку призводять до збільшення споживання металопрокату. Завдяки державним проєктам, споживання металу значно зросло, але цього не сталося б без зовнішньої фінансової допомоги держав-партнерів. У разі подальшої фінансової підтримки України тенденція зростання споживання зберігатиметься й надалі”, – зазначив він.

Основним трендом споживання металопрокату у 2023 році була активізація будівництва та відновлення інфраструктури, енергоукриттів і збільшення обсягів відновлення зруйнованого житла. Ще одна тенденція минулого року – це значне збільшення припливу імпорту в Україну, особливо листового металопрокату.

Також 2023 рік відзначився значним падінням цін на металопрокат протягом березня-листопада. Така тенденція відображає світову рецесію, що спричинила падіння попиту на продукцію та зменшення споживання й виробництва сталі. У листопаді ситуація на глобальному ринку покращилася з активізацією попиту в Китаї, що підвищило ціни. Протягом 2024 року, як очікує Vartis, ціни на прокат поступово зростатимуть протягом усього періоду.

Наразі зростання українського ринку металопрокату значно залежить від обсягу державних замовлень. Частка приватного замовлення в обсязі приросту продажів за 2023 рік оцінюється на рівні 10%. “У зв’язку з воєнним станом точні прогнози на квартали та місяці давати зараз – це вводити в оману. Тому в нас є загальний прогноз – це зростання показників продажів 2024 року на 10%. Це відбудеться також завдяки поступовому відновленню інфраструктури, енергоукриттів, зруйнованих осель”, – резюмує комерційний директор Vartis.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢