Україна збільшила споживання металопрокату більш ніж на 20%

Металургія Новини
Україна збільшила споживання металопрокату більш ніж на 20%

Споживання металопрокату в Україні за підсумками 2023 року зросло більш ніж на 20% порівняно з 2022 роком. Зростання показника передусім пов’язане з активацією державних проєктів. Про це заявив комерційний директор металоторгової компанії Vartis Сергій Коваленко.

“Це зростання насамперед пов’язане з активацією державних проєктів. Таких, як відновлення інфраструктури, відновлення мостів і мостових переходів, будівництво енергоукриттів. Також є такі проєкти, як, наприклад, підземна школа в Харкові – один із прикладів великих державних замовлень, які зі свого боку призводять до збільшення споживання металопрокату. Завдяки державним проєктам, споживання металу значно зросло, але цього не сталося б без зовнішньої фінансової допомоги держав-партнерів. У разі подальшої фінансової підтримки України тенденція зростання споживання зберігатиметься й надалі”, – зазначив він.

Основним трендом споживання металопрокату у 2023 році була активізація будівництва та відновлення інфраструктури, енергоукриттів і збільшення обсягів відновлення зруйнованого житла. Ще одна тенденція минулого року – це значне збільшення припливу імпорту в Україну, особливо листового металопрокату.

Також 2023 рік відзначився значним падінням цін на металопрокат протягом березня-листопада. Така тенденція відображає світову рецесію, що спричинила падіння попиту на продукцію та зменшення споживання й виробництва сталі. У листопаді ситуація на глобальному ринку покращилася з активізацією попиту в Китаї, що підвищило ціни. Протягом 2024 року, як очікує Vartis, ціни на прокат поступово зростатимуть протягом усього періоду.

Наразі зростання українського ринку металопрокату значно залежить від обсягу державних замовлень. Частка приватного замовлення в обсязі приросту продажів за 2023 рік оцінюється на рівні 10%. “У зв’язку з воєнним станом точні прогнози на квартали та місяці давати зараз – це вводити в оману. Тому в нас є загальний прогноз – це зростання показників продажів 2024 року на 10%. Це відбудеться також завдяки поступовому відновленню інфраструктури, енергоукриттів, зруйнованих осель”, – резюмує комерційний директор Vartis.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢