Vorex блокує тендери Укргазвидобування на закупівлю труб

Металообробка Металургія Новини
Vorex блокує тендери Укргазвидобування на закупівлю труб

Компанія Vorex, яка постачає сталеві труби виробників з Китаю, подала до Антимонопольного комітету скаргу на державну компанію “Укргазвидобування” стосовно умов проведення чотирьох тендерів на закупівлю сталевих труб для видобутку газу на загальну суму 1,4 млрд грн, пише “БізнесЦензор“.

Таким чином, проведення усіх чотирьох тендерів аукціонів, початок яких було заплановано на 30 січня, було заблоковане. Про це йдеться в рішеннях Антимонопольного комітету України, які були опубліковані на сторінках відповідних тендерів на сайті Prozorro.

Усі чотири аукціони були оголошені 18 січня, кінцевий строк подання тендерних пропозицій – 29 січня. Однак саме цього дня АМКУ вирішив прийняти скаргу китайського посередника до розгляду, у якій постачальник китайських труб вимагає від “Укргазвидобування” збільшити строки постачання продукції з 90-120 днів до мінімум 180 днів, а в ідеалі – до 240 днів.

Постачальник китайської продукції скаржиться, що “не матиме можливості виконати умови тендерної документації в цій частині, та здійснити поставку товару з Китаю протягом 90-120 днів з моменту укладання договору”. До речі, аналогічна продукція виробляється в странах Європи та Українї, а не тільки у КНР, тому УГВ може отримати трубну продукцію звідти.

Водночас, “Укргазвидобування”, відповідаючи на скаргу Vorex, повідомляє АМКУ, що потреба до закупівлі труб на 2024 рік розрахована відповідно до планів буріння на 2024 рік та поставкою за діючими договорами.

“Таким чином, зазначаючи строк поставки 90 днів УГВ виходить виключно з виробничих потреб товариства, а саме: забезпечення безперебійності виробничого процесу та попередження простою бурових верстатів, що безпосередньо впливає на видобуток природнього газу, який забезпечує енергонезалежність нашої країни”, – сказано в документі.

Як зазначає УГВ, держкомпанія самостійно визначає строки згідно законів України: “замовник самостійно зазначає в тендерній документації строки поставки товарів (виконання робіт, надання послуг)”.

Крім того, “Укргазвидобування” зауважило, що китайський посередник Vorex “свідомо старається ввести в оману на користь власних інтересів, оскільки у процедурах закупівлі з термінами поставки 60-90-120 календарних днів, оголошених за період 2023 року, прийняло участь в середньому 2-3 учасника, у тому числі компанія Vorex”.

Також УГВ повідомило АМКУ, що 17 листопада 2023 року в рамках підготовки січневих тендерів запустило моніторинг ринку з детальним описом умов закупівлі, в тому числі термінів поставки, аби отримати інформацію від потенційних постачальників товару, у тому числі і від Vorex. “Компанія Vorex проігнорувала запит УГВ та не надала свою пропозицію із зазначенням умов, на яких вона готова прийняти участь у даній закупівлі”, – констатує державна компанія.

Окрім цього УГВ додатково повідомило АМКУ, що минулоріч Vorex прийняла участь у чотирьох тендерах з короткими термінами поставки – від 60 до 120 календарних днів, тобто китайський посередник тоді погоджувався зі стислими строками постачання продукції. “Враховуючи вищенаведене вважаємо, що скарга VOREX LLC є безпідставною та такою, що не підлягає задоволенню”, – підкреслюється у відповіді “Укргазвидобування”.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢