Підвищення тарифів на електроенергію призведе лише до збільшення боргів

Економіка Новини ТЕК Теми дня
Підвищення тарифів на електроенергію призведе лише до збільшення боргів

Підвищення тарифів на електроенергію у два рази може призвести до того, що державі не вистачить коштів на нових субсидіантів і їх будуть скорочувати. Крім того, таке рішення може поглибити фінансову кризу інших комунальних підприємств, розповів кореспонденту УНІАН голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

“Зараз ведуться розмови, що нам не вистачає грошей в бюджеті, й про те, що кількість субсидіантів треба зменшувати. Чи буде вистачати грошей? Можливо, суми, яку виділять, вистачить. Втім, зменшать кількість субсидіантів. Знайдуть якусь лазівку”, – вважає Попенко.

Разом із тим, експерт з комунальних послуг вважає, що подвоєння вартості світла може призвести до того, що українці почнуть менше платити за інші комунальні послуги, які досі заборонено відключати за несплату рахунків. Це, своєю чергою, може поглибити фінансову кризу у якій перебувають комунальні підприємства.

Річ у тім, що з початку повномасштабної війни Кабмін заборонив нарахування штрафів, пені та інфляційних нарахувань за несвоєчасну оплату послуг ЖКГ. Також заборонено відключати житлово-комунальні послуги за несплату або неповну оплату. Проте з січня 2024 року для світла ця норма не діє. З огляду на це, водоканали, теплокомуненерго та газопостачальники ризикують недоотримати кошти, котрі підуть на оплату електропостачання.

“Люди будуть намагатися розрахуватися за електроенергію, а борги за інші комунальні послуги будуть зростати. Не будуть платити водоканалам, за газ та опалення. Люди не будуть платити за ті послуги, які зараз законом не можна відключити”, – вважає експерт Олег Попенко.

За словами члена парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергія Нагорняка, вартість електроенергії для побутових споживачів в Україні можуть підняти вдвічі. В такому випадку тариф буде складати трохи менше ніж 6 гривень.

Одночасно з цим, з понеділка 29 січня українцям розпочали відключати електроенергію. Першими на черзі стоять ті, хто заборгував найбільше або ж багато місяців не платить комірне.

Експерти вважають, що у 2024 році влада не буде підвищувати вартість електроенергії до 6 грн за кіловат. Однак діапазон ціни може складати 3,5–4 грн.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заспокоїв українців: до кінця цієї зими не планується перегляд тарифів на електрику. Він залишиться на рівні 2 грн 64 копійок за кіловат-годину.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢