Нафтова промисловість знала про небезпеку для клімату з 1954 року – дослідження

Економіка Новини ТЕК
Нафтова промисловість знала про небезпеку для клімату з 1954 року – дослідження

Дослідження архівних документів та статей у США показало, що нафтогазова промисловість була проінформована про потенційно жахливі наслідки спалювання викопного палива для клімату з 1954 року.

На думку експертів індустрія викопного палива брала безпосередню участь у зародженні сучасної кліматичної науки, та заперечувала її для відстрочення протидії кліматичній кризі, повідомляє The Guardian.

Зазначається, що коаліція компаній, що займаються виробництвом нафти та автомобілів фінансувала дослідження передового науковця Чарльза Кілінга щодо вимірювання вмісту вуглецю з 1954 року. Інтереси, пов’язані з викопним паливом, підтримала група “Фонд забруднення повітря”.

“Можливі наслідки зміни концентрації CO2 в атмосфері з точки зору клімату, темпів фотосинтезу та рівноваги з карбонатом океану можуть в кінцевому підсумку виявитися дуже важливими для цивілізації”, — заявив у листопаді 1954 року дослідник Каліфорнійського технологічного інституту Семюель Епштейн.

Фонд фінансували 18 автомобільних компаній, зокрема Ford, Chrysler і General Motors, банки та роздрібні торговці. Також основними вкладниками у фонд у записці 1959 року названі Американський інститут нафти (API), провідний нафтогазовий лобістський орган США, і Західна нафтогазова асоціація, зараз Нафтова асоціація західних штатів.

Експерти проаналізували публічні та приватні записи. Вони виявили, що великі нафтові компанії десятиліттями проводили власні дослідження наслідків спалювання свого продукту, часто з неймовірно точним ступенем.

Наприклад, вчені Exxon зробили “вражаюче точні” прогнози глобального потепління у 1970-1980-х роках. Зазначається, що наразі рівень CO2 в атмосфері Землі становить 422 частки на мільйон, що майже на третину вище, ніж перше значення, зроблене в 1958 році, і на 50% вище доіндустріального рівня.

За словами виконавчого директора Центру міжнародного права навколишнього середовища Керролла Маффетта, нафтогазова промисловість спочатку займалася дослідженнями, пов’язаними зі смогом та іншим прямим забрудненням повітря, а потім почала вивчати пов’язані з ним наслідки зміни клімату.

Він підкреслив, що документи додають додатковий поштовх зусиллям у різних юрисдикціях притягнути нафтогазові компанії до юридичної відповідальності за збитки, завдані кліматичною кризою.

“У цих документах йдеться про те, що викиди CO2 мають планетарні наслідки, а це означає, що ця галузь надзвичайно рано зрозуміла, що спалювання викопного палива має глибокі наслідки в планетарному масштабі, — сказав Маффетт. – Є переконливі докази того, що нафтогазова промисловість протягом 70 років вводила громадськість і регуляторів в оману щодо кліматичних ризиків своєї продукції. Безглуздо довіряти їм бути частиною рішень. Зараз ми перейшли в еру підзвітності”.

Нагадаємо, дослідження провідного кліматолога Джеймса Хансена показало, що викиди від спалювання викопного палива та кліматичне явище Ель-Ніньо призведуть до підвищення температури на 1,7°C вже у травні 2024 року.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢