Банки збільшують кредитування бізнесу та населення

Економіка Новини
Банки збільшують кредитування бізнесу та населення

Рівень схвалення банками заявок зріс для усіх типів корпоративних кредитів, найбільше – для малих та середніх підприємств. Надалі зростав рівень схвалення заявок для кредитів населенню, найбільше – на іпотеку.

Як ідеться в повідомленні Національного банку України, за результатами щоквартального опитування банків про умови кредитування, поліпшення основних показників триває – більшість респондентів очікує на зростання кредитування підприємств та населення в наступні 12 місяців.

Попит на корпоративні кредити в четвертому кварталі надалі відновлювався, як і впродовж 2023 року. Вперше за останні п’ять кварталів попит великих підприємств зріс помітніше, ніж попит на позики МСП.

Попит на іпотеку знизився, що перервало тенденцію його понад річного зростання. Переважно про це зазначили великі банки. Попит на споживчі позики не змінився.

Респонденти прогнозують подальше зростання попиту на позики бізнесу в першому кварталі 2024 року. Найбільше – на гривневі та короткострокові кредити, позики великим компаніям. Очікується, що попит на іпотеку зменшиться, а на споживчі позики – не зміниться.

Банки пом’якшили кредитні стандарти для МСП, водночас посилили для бізнесу, загалом під тиском гірших очікувань розвитку окремих галузей або підприємств, стосовно обмінного курсу та потреби в капіталі. У першому кварталі банки очікують пом’якшення стандартів для МСП, натомість за валютними та довгостроковими позиками вони посиляться.

Кредитні стандарти для іпотеки в четвертому кварталі вперше за рік не пом’якшилися, а залишилися незмінними. Водночас фінустанови надалі пом’якшували стандарти для споживчих позик та очікують цього й надалі.

При цьому банки прогнозують зниження якості кредитного портфеля. Валютний, кредитний та операційний ризики зросли в четвертому кварталі 2023 року й надалі посиляться, зазначили респонденти.

Опитування про умови банківського кредитування” проводилося з 15 грудня 2023 року до 12 січня 2024 року серед кредитних менеджерів банків. Відповіді надали 26 фінансових установ, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 96%. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢