Компанії звільняють працівників через розвиток штучного інтелекту

Новини Технології
Компанії звільняють працівників через розвиток штучного інтелекту

Глобальні технологічні компанії з початку 2024 року звільнили вже 34 000 працівників, орієнтуючись на розвиток штучного інтелекту (ШІ). Microsoft, Snap, eBay та PayPal звільнили сотні або тисячі робітників з початку січня, пише “БізнесЦензор” з посиланням на Financial Times

Про це свідчать дані сервісу Layoffs.fyi, який відстежує плинність кадрів у галузі. Загалом 138 технологічних компаній звільняли персонал з початку року. Наразі кількість робочих місць, що потрапили під скорочення, менша, ніж на початку 2023 року, коли про оптимізацію персоналу оголосила ціла низка компаній, серед яких Meta, Amazon та Microsoft. Протягом всього минулого року у технологічному секторі скоротили 263 000 робочих місць.

Опитані виданням аналітики вважають, що остання хвиля звільнень показала, що компанії перегруповують свої ресурси, щоб інвестувати в нові сфери, такі як генеративний штучний інтелект, а також продемонструвати роботу над оптимізацією витрат акціонерам.

Серед компаній, які оголосили про намір провести такий перегляд у цьому році, – Amazon, Microsoft, Meta, материнська компанія Google Alphabet і сервіс потокової передачі музики Spotify.

“Нам потрібно стати більш ефективними, зменшивши пріоритети певних існуючих напрямків, але нам також потрібно інвестувати в деякі нові”, – пояснював цього місяця виконавчий директор Spotify Даніель Ек.

Масове скорочення витрат у глобальних технологічних компаніях відбулося минулого року після усвідомлення того, що перехід до цифрового стилю життя не зберігся на сталому рівні після пандемії, періоду, коли технологічні компанії почали масово наймати працівників.

Компанії переоцінюють пріоритетні сфери для інвестицій і скорочують позиції у дорогих, але непрофільних підрозділах, зауважив доцент кафедри менеджменту в Колумбійській бізнес-школі Даніель Кеум. Він зауважує, що цього року разом зі скороченнями одних працівників, компанії активно наймають інших.

Зокрема, Meta, яка скоротила понад 20 000 робочих місць з кінця 2022 року, заявила цього місяця, що очікує “мінімальне” збільшення штату за підсумками 2024 року внаслідок “значних” інвестицій в генеративний штучний інтелект, які передбачатимуть залучення талантів.

Тим часом компанія SAP, яка займається розробкою корпоративного програмного забезпечення, у січні оголосила про “трансформацію всієї компанії”, яка включатиме скорочення близько 8000 робочих місць, оскільки компанія посилить увагу до ШІ. Водночас в компанії очікують, що наприкінці 2024 року чисельність персоналу буде “подібною до нинішнього рівня”. Оголошення SAP “справді демонструє, що це не чиста втрата робочих місць; це скоріше перенавчання”, – вважає аналітик TD Cowen Деррік Вуд.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢