Україна готова відмовитися від субсидій для фермерів в обмін на пом’якшення ековимог 

Економіка Новини
Україна готова відмовитися від субсидій для фермерів в обмін на пом’якшення ековимог 

Україна готова розглянути можливість відмови від аграрних субсидій Європейського Союзу в обмін на пом’якшення вимог Європейського зеленого курсу під час переговорів про вступ до ЄС. Про це агентству Reuters на умовах анонімності повідомив український високопосадовець, передає Європейська правда.

Як зазначається, інтеграція величезного сільськогосподарського сектору України до ЄС, ймовірно, буде дуже чутливою як з політичної, так і з економічної точки зору.

Київ може отримати право на 96,5 млрд євро субсидій в рамках Спільної аграрної політики ЄС протягом семи років, якщо нинішні правила Євросоюзу будуть застосовані до країн ЄС після його розширення.

Однак Європейський зелений курс, що встановлює правила ведення сільського господарства для 27 членів ЄС на десятиліття, може зробити бізнес для українських фермерів складнішим, ніж коли б вони працювали без субсидій ЄС, зазначив співрозмовник агентства.

“Мені здається, що ідеальна стратегія переговорів (полягає в тому, щоб досягти) менших обмежень на торгівлю, менших обмежень щодо довкілля (для українських фермерів), і ми готові обміняти це на субсидії”, – сказав посадовець.

“Ми повинні захистити нашу конкурентоспроможність, ми не повинні створювати бюрократію, яка б зупиняла розвиток, особливо в наших умовах – наприклад, щоб отримати десять екологічних сертифікатів на якусь дрібницю”, – додав український представник.

Переговори відбуваються тоді, коли фермери по всій Європі останніми тижнями виходять на вулиці, протестуючи проти правил Європейського зеленого курсу щодо захисту тварин та використання пестицидів, а також проти необхідності залишати 4% сільськогосподарських земель перелогами.

Виплати субсидій Києву також можуть призвести до скорочення субсидій на сільське господарство для існуючих країн-членів ЄС приблизно на 20%, повідомляла газета Financial Times минулої осені.

Послаблення жорстких екологічних норм, нові субсидії та зниження податків – основні вимоги, які висувають фермери-протестувальники у ЄС. Вони вважають, що такі кроки захистять їх від зовнішніх конкурентів, таких як Україна.

Багато українських фермерів вважають, що вступ до ЄС дасть їм доступ до масштабних субсидій, які збільшать їхні врожаї та принесуть більший дохід. Однак деякі посадовці кажуть, що субсидії можуть навпаки зіграти проти України.

“Я думаю, що це проблема. Субсидії в сільському господарстві дуже часто грають погану роль, коли вони стають знеболюючим і до них звикають”, – сказав український посадовець.

Українські фермери можуть стати менш динамічними із субсидіями, вважає співрозмовник.

“Коли ти живеш у системі дотацій, ти до них прив’язаний. Якщо у вас є дотація на моркву, то ви будете садити тільки моркву”, – зазначив він.

9 лютого польські фермери вранці розпочали блокаду пункту пропуску на кордоні з Україною – “Медика – Шегині”. Пізніше протести поширилися ще на два пункти пропуску.

До того повідомлялося, що в межах протестів польські фермери планують заблокувати рух у п’яти пунктах пропуску на кордоні з Україною: три – 9 лютого, ще два – 12 лютого.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢