Бізнесу пропонують бронювати робітників за 20 тис грн/місяць

Економіка Новини
Бізнесу пропонують бронювати робітників за 20 тис грн/місяць

У Верховній Раді пропонують дозволити бізнесу забронювати співробітників від мобілізації, доплачуючи за кожного з них близько 20 тисяч гривень на місяць. Цей механізм може збільшити надходження до держбюджету на 200-500 мільярдів гривень. Про це народний депутат від “Слуги народу”, голова Комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха розповів у інтерв’ю Укрінформу.

“Суть полягає в тому, щоби будь-яке підприємство або фізична особа-підприємець могла подати на бронювання співробітника, заплативши за нього щомісячно фіксовану суму у вигляді мінімальної заробітної плати військовослужбовця. На сьогодні це близько 20 тисяч гривень. Це добровільний додатковий військовий збір. Це право обрати, кого саме ти можеш бронювати”, – сказав Наталуха.

За його словами, запровадження такої схеми бронювання може додатково принести до держбюджету від 203 млрд до 520 мільярдів гривень, у випадку якщо бізнес забронює 0,7-1,5 мільйона працівників.

На думку голови Комітету, такий підхід до бронювання дозволить вирішити одразу кілька проблем: залежності України від зовнішнього фінансування, цільового використання зібраних коштів для потреб ЗСУ, а також стабільності роботи бізнесу в умовах посилення мобілізації.

За словами Наталухи, такий підхід до бронювання є справедливим, оскільки він не передбачає прив’язки до розміру зарплати працівника, на відміну від моделі бронювання, яку пропонує Офіс президента.

“Будь-який робітник незалежно від суми, яку він отримує, має право претендувати на цю бронь. Ми намагаємося зробити це максимально справедливим. Тепер військові забирають тих людей, яких вони просто можуть знайти за списком. І дуже часто це призводить до того, що підприємства просто стають і припиняють роботу або довго стагнують, шукаючи якусь заміну. Ми пропонуємо державі вийти з цього процесу і давати самим колективам визначатися, хто буде заброньований”, – пояснив Наталуха.

Він додав, що наразі відповідного законопроєкту ще немає.

“Ми не впевнені, що це має йти через законопроєкт, можливо, на рівні Кабміну це можна зробити, на рівні рішення уряду, це раз. Два – ми теж не хочемо цією моделлю зірвати мобілізацію. Тобто ми ведемо діалог з Міністерством оборони, Генштабом”, – додав Наталуха.

Як повідомлялося, наразі Офіс президента та Ініціативна група у Верховній Раді опрацьовують два різні підходи до критеріїв для “економічного бронювання” від мобілізації: або це податки з зарплати в щонайменше 30-35 тис. грн, або 20 тис. грн доплати за працівника щомісяця.

Водночас у Федерації роботодавців кажуть, що обидві названі суми – і зарплата в 35 тис. грн, і 20 тис. грн збір з роботодавця – недосяжні для більшості їхніх членів. Члени ФРУ готові платити за бронь близько 6 тис. грн на місяць за працівника.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢