ЄБРР за п’ять років може інвестувати в Україну до 15 млрд євро 

Економіка Новини
ЄБРР за п’ять років може інвестувати в Україну до 15 млрд євро 

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Європейський банк реконструкції та розвитку інвестував в економіку України 3,8 млрд євро. У найближчі п’ять років ЄБРР може інвестувати в Україну від 7,5 млрд до 15 млрд євро.

Про це під час Мюнхенської безпекової конференції наголосила президентка ЄБРР Оділь Рено-Бассо, передає Укрінформ.

Як зазначила Рено-Бассо, останнім часом економіка України стабілізувалася, і навіть спостерігається її суттєве зростання. Рено-Бассо назвала “неймовірним і дивовижним” факт, що в умовах війни й економічної нестабільності економіка України за результатами 2023 року зросла на 5%.

За її словами, у значній мірі це стало можливим завдяки фінансовій підтримці України ззовні, стимулюванні бізнесу до подальшого інвестування в економіку країни.

Президентка ЄБРР зауважила, що зараз, очевидно, складно залучати нових закордонних інвесторів до ведення бізнесу в Україні. Проте можна стимулювати бізнес-активність українських компаній, а також іноземних компаній, які вже присутні на українському ринку.

“За останні два роки ми змогли інвестувати в Україну 3,8 млрд євро”, – зазначила Рено-Бассо.

Вона додала, що це більше, ніж було до цього, коли в середньому інвестувався 1 млрд євро на рік.

Президентка ЄБРР також звернула увагу на стійкість банківської системи України, зауваживши, що через неї можна активно фінансувати малий і середній бізнес і надавати підтримку місцевим компаніям, які потребують допомоги в отриманні оборотного капіталу чи інвестицій.

Рено-Бассо наголосила на потребі фінансування ключової інфраструктури України, зокрема у сфері енергетики, покращенні функціонування системи комунікацій, у тому числі, залізничної – для збільшення пропускної здатності щодо українського експорту до країн ЄС.

На її переконання, зараз потрібно зосередитися на інвестиціях на короткострокову перспективу і робити це разом із реформами, зокрема щодо вдосконалення системи закупівель, боротьби з корупцією.

Президентка ЄБРР повідомила, що має для України “позитивний сигнал”: у 2024 році банк продовжуватиме інвестувати в економіку України.

“Наша оцінка полягає в тому, що в наступні роки п’ять років ми можемо інвестувати у реальну економіку від 7,5 млрд до 15 млрд євро”, – сказала Рено-Бассо, зазначивши, що ЄБРР робитиме це у співпраці і координації з іншими партнерами в ЄС, донорами та міжнародними фінансовими організаціями.

Раніше повідомлялося, що за підсумками 2023 року Європейський банк реконструкції та розвитку профінансував проєкти в Україні на рекордну суму 2,1 млрд євро, у 2024 році обсяги фінансування планують зменшити до 1,5 мільярда євро.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢