Джерелом коштів на модернізацію залізниці може стати локалізація виробництва вагонів

Економіка Новини Транспорт
Джерелом коштів на модернізацію залізниці може стати локалізація виробництва вагонів

Міністерство фінансів України оприлюднило потребу держави у коштах на відновлення й модернізацію залізничної інфраструктури та транспорту. Йдеться про приблизно 100 млрд доларів. Одним із джерел залучення коштів може стати локалізація виробництва рухомого складу. Про це заявив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський під час міжнародної конференції «Залізниці України: розвиток та інвестиції» 20 лютого, пише Rail.insider.

«Коли Укрзалізниця розміщує замовлення на виготовлення вагонів в Україні, до 40% витрачених коштів, а у випадку з вантажними вагонами — ще більше, держава поверне у вигляді податків. І тоді держава зможе передбачити програми модернізації залізниці. Коли ж УЗ радісно звітує про купівлю словацьких цистерн чи декларує наміри перейти з українських підшипників на імпортні, це означає, державна компанія чомусь у розпал війни вирішила підтримати своїми коштами не українських робітників, а закордонних», — зауважив народний депутат.

Він додав, що політиці локалізації в Україні немає альтернативи, якщо «керуватись здоровим глуздом і думати про завтрашній день».

«Радує, що вже навіть міжнародні партнери це збагнули. USAID почав програму підтримки українських промислових підприємств грантами до 2 млн доларів. І звітує про куплені у українського підприємства «ДМЗ Карпати» вагони-зерновози для потреб українських аграріїв», — розказав Дмитро Кисилевський.

За його словами, українська промисловість здатна задовольнити потреби держави у широкій номенклатурі продукції машинобудування.

«Вантажний залізничний транспорт — один із небагатьох виробів, який в Україні виробляється повністю — від руди до готового вагона. Настав час остаточно позбутися комплексу економічної меншовартості. А тим, хто невиліковний, як мінімум, не місце на посадах в органах влади та державних компаніях», — наголосив нардеп.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢