FATF не внесла Росію до чорного списку

Економіка Новини
FATF не внесла Росію до чорного списку

Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) оприлюднила розширену заяву щодо ризиків, які Росія становить для світової фінансової системи, та продовжила призупинення членства РФ без запровадження подальших обмежувальних заходів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

“FATF заявила, що “члени організації із занепокоєнням відзначають потенційні ризики для міжнародної фінансової системи, включаючи зростаючі фінансові зв’язки росії з країнами, на які поширюються контрзаходи FATF, ризики фінансування розповсюдження зброї масового знищення, а також зловмисну кіберактивність і атаки програм-вимагачів”. FATF також закликала всі держави зберігати пильність через вищезгадані ризики”, – йдеться в повідомленні.

У Мінфіні зауважують, що оновлені рекомендації не вирішують проблему постійного та свідомого нехтування Кремлем стандартів та принципів FATF з моменту призупинення членства рік тому. Мінфін розуміє політичні виклики, пов’язані з досягненням консенсусу щодо подальших заходів, але факти свідчать про те, що необхідно робити більше для протидії загрозам, які РФ створює для цілісності світової фінансової системи.

У 2023 році Росія активізувала торгівлю зброєю з Іраном та Північною Кореєю, внесеними до чорного списку FATF. Починаючи з грудня, продовжують з’являтися докази того, що Росія закуповує північнокорейські ракети для використання на полі бою проти України всупереч санкціям ООН. З’явилися нові повідомлення про те, що Іран відправив балістичні ракети до РФ.

Посилення фінансових та банківських зв’язків з Росією надає Північній Кореї, Ірану та М’янмі, що перебувають під жорсткими санкціями, можливість отримати доступ до світової фінансової системи, створюючи серйозні виклики для FATF та її членів.

У міністерстві зазначають, що на наступному пленарному засіданні FATF має вжити більш жорстких обмежувальних заходів для мінімізації цих загроз. Проте окремим країнам не потрібно чекати, поки процеси FATF призведуть до подальших обмежувальних заходів. Вони можуть внести Росію до своїх списків країн підвищеного ризику, що вимагатиме посиленої перевірки всіх транзакцій, пов’язаних з РФ, і можуть продовжувати запроваджувати інші обмежувальні заходи для запобігання зловживанню їхніми системами для ухилення від санкцій, відмивання грошей і фінансування тероризму з боку кремля.

По завершенню пленарного засідання FATF міністр фінансів України Сергій Марченко наголосив: “Ми очікували більш рішучих дій від FATF на тлі зростаючої кількості доказів порушень з боку росії. Я вітаю розширені рекомендації FATF щодо ризиків, пов’язаних з росією, але не вистачає відповідної реакції – внесення росії до “чорного” списку. З моменту призупинення членства рік тому росія зміцнила зв’язки з Північною Кореєю та Іраном, внесеними до “чорного” списку, та активізувала зловмисну кіберактивність. FATF – організація, на яку покладено відповідальність за безпеку глобальної фінансової системи – повинна відповідати своєму мандату.

Відсутність більш жорстких обмежувальних заходів небезпечно грає на користь кремля, даючи йому та потенційно іншим зловмисникам зелене світло для продовження поступового руйнування міжнародної системи, заснованої на правилах”.

Як повідомлялося, Міністерство фінансів України та Державна служба фінансового моніторингу України закликали Групу з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) стримати зростаючі зусилля Росії, що спрямовані на підрив глобальної фінансової безпеки та посилення її зв’язків з Іраном та Північною Кореєю, і внести її до чорного списку організації на засіданні FATF, яке проходило з 19 по 23 лютого 2024 року в Парижі.

FATF – міжурядова організація, заснована G7 для розробки політики боротьби з відмиванням грошей, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢