Єврокомісія пропонує продовжити транспортний безвіз з Україною

Новини Транспорт
Єврокомісія пропонує продовжити транспортний безвіз з Україною

Європейська комісія висунула пропозицію продовжити угоду про автомобільні перевезення з Україною, але вирішила внести у неї зміни. Про це повідомляється на сайті ЄК, передає Укрінформ.

Пропозиції, надіслані Раді ЄС, включають оновлення угоди з Україною «з метою покращення її практичної реалізації та правозастосування, зберігаючи при цьому її цілі та сферу дії».

Як зазначили в ЄК, оскільки традиційні транспортні маршрути в регіоні порушені або закриті через агресивну війну Росії проти України та недоступність Чорного моря як традиційного торговельного шляху для двох країн, продовження угоди принаймні до кінця 2025 року допоможе убезпечити ланцюги поставок.

«На основі обміну думками з державами-членами, Україною та зацікавленими сторонами, ЄК взяла до уваги уроки, отримані в процесі імплементації чинної угоди про транспорт між Україною та ЄС. Хоча сфера дії угоди залишиться незмінною, Комісія пропонує внести зміни, які сприятимуть її імплементації та виконанню державами-членами», – йдеться у пресрелізі ЄК.

Зокрема, пропонується:

– зробити обов’язковим наявність документів, які підтверджують, що транспортний оператор належним чином уповноважений здійснювати міжнародні перевезення, і що перевезення здійснюються відповідно до угоди;

– зробити обов’язковим наявність спеціальних документів, які засвідчують, що операція без вантажу безпосередньо пов’язана з транзитною або двосторонньою операцією, як того вимагає угода;

– посилити контроль за дотриманням автоперевізниками зобов’язань, пов’язаних з операціями, дозволеними угодою, боротьбу з шахрайством та підробкою водійських документів, а також з правопорушеннями, пов’язаними з безпекою дорожнього руху: такі правопорушення можуть призвести до відкликання ліцензії;

– додати нове захисне застереження: якщо на національному ринку автомобільних перевезень у певному географічному регіоні спостерігається значне порушення, яке може бути пов’язане з угодою, дія угоди може бути призупинена в цьому географічному регіоні.

В ЄК вважають, що ці заходи сприятимуть імплементації угоди без шкоди для взаємної вигоди. «Угода була дуже позитивною як для ЄС, так і для України, дозволивши значно збільшити їхній експорт на ринки один одного. Угода з Україною, як і з Молдовою, також має важливе значення для підтримки «Шляхів солідарності», – йдеться у повідомленні.

За даними Єврокомісії, з моменту набуття чинності угоди український експорт автомобільним транспортом до ЄС значно збільшився: приблизно на дві третини за обсягами перевезених вантажів і приблизно на третину за вартістю. У абсолютному вираженні понад 300 тис. тонн товарів було додатково експортовано до ЄС щомісяця, зазначили в ЄК.

Водночас український імпорт з ЄС збільшився аналогічним чином, а саме приблизно на 300 тис. тонн на місяць. Однак український імпорт за вартістю зріс майже втричі швидше, ніж український експорт. Відтак, Україна імпортує автотранспортом з ЄС товарів на понад 700 млн євро на місяць, а експортує – лише на 250 млн євро.

Зараз пропозиції знаходяться в Раді ЄС, яка має надати Єврокомісії мандат на переговори з Україною та Молдовою. Після цього ЄК офіційно почне співпрацю з країнами-партнерами для отримання згоди.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢