Суд визнав недійсним договір між УГВ та постачальником китайських труб Vorex

Металообробка Металургія Новини
Суд визнав недійсним договір між УГВ та постачальником китайських труб Vorex

Господарський суд міста Києва 22 лютого 2024 року прийняв рішення визнати недійсним договір поставки трубної продукції, укладений між АТ “Укргазвидобування” та постачальником труб з Китаю, компанією Vorex, пише “БізнесЦензор“.

Відповідно до тексту документа, головним мотивом цього рішення став факт підробки одного з документів, який Vorex подав для участі в тендері на Прозоро. Мова йде про відгук від іншої компанії про виконання аналогічного договору в Україні на постачання обсадних труб.

Китайський посередник додав до тендерної документації такий лист-відгук від ТОВ “Полтавська бурова компанія”. Проте в ході розгляду судової справи ПБК повідомила, що не надавала такого листа-відгука на користь Vorex. Більш того, як виявилось, Vorex здійснював постачання продукції для ПБК з відхиленням від зазначеного обсягу товару та термінів його поставки.

За наведених обставин, Госпсуд Києва дійшов висновку, що оригіналу листа-відгуку №228 від 21 березня 2023 року не існує, а отже, і не існувало станом на момент визначення Vorex переможцем торгів. Тендерна пропозиція Vorex не відповідала кваліфікаційним критеріям, зазначеним у тендерній документації та в силу закону повинна була бути відхилена АТ “Укргазвидобування”. Тому суд прийняв рішення визнати недійсним як результати тендеру, так і сам контракт між УГВ та Vorex.

У межах цього контракту Vorex постачав для УГВ китайські труби виробництва Hengyang Valin Steel Tube Co., Ltd. Ще у 2020 році Україна запровадила антидемпінгове мито у розмірі 51,52% на імпорт сталевих труб з Китаю, проте для Hengyang Valin було зроблене виключення – мито з труб цієї китайської компанії не стягується. Більш того, згодом, у 2021 році МКМТ дозволила Vorex імпортувати ці труби без сплати мита.

Як повідомляє видання “Наші Гроші”, за даними платформи Прозоро, у 2023 році “Укргазвидобування” уклало контракти із Vorex на загальну суму $100,5 млн. І з цієї суми не сплачено жодних податків до бюджетів усіх рівнів України. Водночас, якби ці замовлення замість китайців виконували українські виробники труб, то до бюджетів усіх рівнів повернулися б 785 млн. грн. у якості податків.

Окрім того, укладаючи угоди із китайцями у доларах США, “Укргазвидобування” розраховується вже після виконання робіт, тобто через пів року-рік після підписання контрактів, закуповуючи для цього валюту по комерційному курсу. Тобто, УГВ має додаткові витрати у розмірі мінімум 100 млн грн на те, аби купити валюту. При цьому контракти із українськими виробниками укладаються у гривні.

За інформацією “БізнесЦензора”, на початку 2024 року Vorex заблокувала у Господарському суді міста Києва виконання банківських гарантій перед “Укргазвидобуванням”. Згідно документу, китайський посередник взагалі вимагає “визнати гарантію банка “Глобус”, видану на користь АТ “Укргазвидобування”, нікчемною та такою, що не підлягає виконанню”. До речі, аналогічним позовом Vorex заблокував виконання банківських гарантій перед іншою “дочкою” НАК “Нафтогаз” – Оператором ГТС України.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢