США закликали Україну припинити удари по російських НПЗ

Економіка Новини ТЕК
США закликали Україну припинити удари по російських НПЗ

США закликали Україну припинити атаки на енергетичну інфраструктуру Росії, попереджаючи, що удари безпілотників можуть підвищити світові ціни на нафту і спровокувати помсту. Про це пише Financial Times з посиланням на три інформовані джерела.

Попередження Вашингтона було передано високопосадовцям Служби безпеки України та її Головному управлінню розвідки.

Один співроззмовник видання сказав, що Білий дім «дедалі більше розчарований нахабними атаками українських безпілотників, які вразили нафтопереробні заводи, термінали, депо та сховища по всій західній Росії, завдавши шкоди її нафтовидобувним потужностям».

Росія залишається одним із найважливіших світових експортерів енергії, попри санкції Заходу щодо її нафтогазового сектору. Цього року ціни на нафту зросли приблизно на 15% до 85 доларів за барель, що призвело до зростання вартості палива саме тоді, коли президент США Джо Байден розпочав свою кампанію щодо переобрання.

Вашингтон також стурбований тим, що якщо Україна продовжуватиме завдавати ударів по російських об’єктах, Росія може у відповідь атакувати енергетичну інфраструктуру, на яку покладається Захід.

«Ми не заохочуємо і не дозволяємо атаки всередині Росії», – сказав представник Ради нацбезпеки США.

ЦРУ відмовилося від коментарів. Речник СБУ відмовився від коментарів, працівники ГУР та представники Офісу президента не відповіли на запити про коментарі.

Останніми тижнями Україна посилила свої повітряні атаки, оскільки наземна війна змінюється на користь Москви. За словами представника військової розвідки в Києві, з 2022 року було скоєно щонайменше 12 нападів на великі російські нафтопереробні заводи. Щонайменше дев’ять таких атак було реалізовано цього року. Також було уражено кілька терміналів, складів і сховищ.

Геліма Крофт, колишній аналітик ЦРУ зазначила, що Україна може вразити більшу частину інфраструктури експорту нафти в західній Росії, поставивши під загрозу близько 60% експорту країни.

США занепокоїлися українськими ударами, адже Байдена чекає важка боротьба за переобрання. Ціни на бензин зростають.

«Ніщо так не лякає чинного американського президента, як різке зростання цін на пальне в рік виборів», – сказав Боб Макнеллі, президент консалтингової компанії Rapidan Energy і колишній радник Білого дому з енергетики.

У міру розвитку технологій Україна постійно збільшує кількість ударів безпілотниками. Українські чиновники стверджують, що розробили безпілотники з радіусом дії понад 1000 км і корисним навантаженням, здатним завдати серйозної шкоди.

Минулого тижня Київ здійснив дві найбільші та найглобальніші атаки безпілотників. ГУР та СБУ успішно вразили сім російських енергетичних об’єктів протягом тижня.

Протягом минулого року морські безпілотники ГРУ та СБУ також завдавали ударів по російських портах, знищили кілька російських військових кораблів у Чорному морі та вдарили по цінному для Москви Кримському мосту.

За словами одного українського чиновника, який брав участь у плануванні та проведенні нападів, мета «спецоперацій» – перешкодити постачанню палива російським військам і скоротити фінансування військових дій Кремля.

Київ також хоче завдати символічного удару, наблизивши війну до Москви та продемонструвавши, що її протиповітряну оборону – в тому числі навколо Кремля – можна пробити.

Крім того, цю повітряну кампанію також розглядають як засіб підштовхнути Вашингтон схвалити пакет військової допомоги на суму 60 мільярдів доларів. Наразі вінрозглядається в Конгресі та має вирішальне значення для оборони України.

Нагадаємо, останнім часом у рф регулярно горять нафтобази і НПЗ. 9 лютого у краснодарському краї рф зазнали удару безпілотників два нафтопереробні заводи – ільський і афіпський. Перед цим 3 лютого сталася пожежа на НПЗ у волгограді. Раніше у туапсе спалахнула потужна пожежа на нафтобазі.

Через удари по НПЗ росія змушена призупинити експорт пального.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢