Допомога Україні від МВФ у 5,4 млрд дол надходитиме упродовж року кількома траншам

Економіка Новини
Допомога Україні від МВФ у 5,4 млрд дол надходитиме упродовж року кількома траншам

Цьогоріч очікується, що Україна отримає 5,4 млрд доларів від МВФ, ця допомога надходитиме протягом 2024 року кількома траншами. Про це повідомив в ефірі Українського радіо радник Президента України Олег Устенко.

За його словами, перший транш надійде в Україну вже протягом найближчих днів – 880 млн доларів, попереду ще декілька траншів упродовж року.

“Ніби незначна сума, але з точки зору можливості залучати додаткові кошти це важливий сигнал співпраці з МВФ”, – сказав Устенко.

Загалом, зауважив експерт, програма співпраці з МВФ – це програма розширеного кредитування, розрахована на майже 15,6 млрд доларів, вона триває протягом кількох років.

“Міжнародний валютний фонд, як кажуть експерти у Вашингтоні, має ключі від воріт. Тобто коли працює МВФ, то заходять й інші інвестори та працюють міжнародні фінансові інституції. Кошти, які заходять від міжнародних інституцій та у вигляді підтримки від наших союзників і партнерів, ідуть до державного бюджету і використовуються на всі ті програми, які не пов’язані з обороною та безпекою країни. Безпека та оборона – усі відповідні статті державного бюджету – фінансуються за рахунок наших власних коштів і податків, які Україна збирає всередині країни. Йдеться про приблизно 40 млрд доларів на рік, це стаття витрат на безпеку та оборону, і приблизно така сама стаття витрат на не безпекові програми соціального призначення – фінансування дефіциту Пенсійного фонду, зарплат вчителів, лікарів та ін.”, – розповів Устенко.

Щодо не оборонних програм, зауважив радник Президента, загальна потреба – 40 млрд доларів на рік. Із них 19 млрд доларів (або 18 млрд євро) затверджена програма з Євросоюзом – Ukrainian Facility, розрахована до 2027 року. Додаткові кошти Україна отримує від МВФ, як вже зазначалося, у розрахунку 5,4 млрд доларів на цей рік. “Тобто їх можна додавати до згаданих 19 млрд – і отримаємо суму 24,4 млрд доларів, включаючи кошти від МВФ. Є очікування, що будуть знайдені кошти і врешті-решт проголосовані у США – приблизно 10 млрд доларів. Отже, разом 34,5 млрд доларів зайдуть від Євросоюзу, МВФ, США, а решта буде частково профінансована за рахунок підтримки з боку інших союзників і партнерів та нашого внутрішнього запозичення”, – зазначив Устенко.

22 березня виконавча рада МВФ провела засідання щодо третього перегляду Програми розширеного фінансування (EFF) для України та схвалила виділення наступного траншу за програмою у розмірі 880 мільйонів доларів.

Програма МВФ для України в межах Механізму розширеного фінансування (EFF) була затверджена Фондом 31 березня 2023 року. Вона розрахована на чотири роки та передбачає виділення загалом 15,6 млрд дол. Україні.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢