ЄС готується до зими без російського газу

Економіка Новини ТЕК
ЄС готується до зими без російського газу

Європейський Союз матиме достатні запаси газу наступної зими, а країни Центральної Європи, які досі закуповують російський трубопровідний газ, працюють над альтернативними джерелами імпорту на випадок припинення транзиту через Україну з січня. Про це повідомляє агентство Reuters.

Ціни на газ в Європі впали до рівня, який спостерігався до вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року, досягнувши трирічного мінімуму в лютому, оскільки тепла погода й високе виробництво електроенергії з відновлюваних джерел знизили попит на газ і зменшили потребу його вилучення зі сховищ.

Однак термін дії угоди, підписаної 2019 року між українським НАК «Нафтогаз» і російським «газпромом», яка дозволяє російському газу надходити через Україну, закінчується наприкінці року, що викликає нові побоювання щодо можливих перебоїв у постачанні газу в Європу.

За даними Gas Infrastructure Europe, за кілька днів до завершення зимового газового сезону в Європі, який закінчується 31 березня, газові сховища Європи заповнені на 59% – це рекордний показник для цієї пори року.

«Європа перебуває на шляху до чергового рекордного показника запасів на початок літа, і схоже, що континент знову зможе рано заповнити свої сховища (наступної зими)», – заявив керівник відділу європейського газу й глобального СПГ консалтингової компанії Energy Aspects Джеймс Ведделл.

Згідно з директивами ЄС, встановленими після повномасштабного вторгнення росії в Україну, газові сховища Європи повинні бути заповнені на 90% на 1 листопада.

Запаси газу в сховищах, як правило, становлять близько чверті зимового споживання газу в Європі, де він є основним паливом для опалення, а високі запаси повинні забезпечити Європу достатньою кількістю газу наступної зими й дати змогу уникнути значних цінових шоків.

Найбільш вразливі країни ЄС – Австрія й Словаччина, оскільки вони досі імпортують значну частину свого газу з росії через Україну, але навіть вони заявляють, що працюють над новими джерелами постачання, щоб обмежити вплив, якщо постачання буде припинено.

2024 року «газпром» зазвичай постачав близько 40 млн кубометрів газу на добу транзитними маршрутами через Україну, що за умови збереження становило б річну норму в 14 млрд кубометрів, або приблизно 3,5% від загального попиту ЄС.

Приблизно половина цього газу надходить в Австрію трубопроводами через Україну, а потім – у Словаччину. Австрійська енергетична компанія OMV заявила, що вона підготувалася до сценаріїв, за яких постачання російського газу буде перервано.

Словацька SPP, яка також отримує російський газ через Україну, заявила, що постійно оцінює розвиток газового ринку й наявні варіанти.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢