Які три кроки необхідно зробити для розвитку індустріальних парків – Кисилевський

Економіка Машинобудівництво Металообробка Новини Точка зору
Які три кроки необхідно зробити для розвитку індустріальних парків – Кисилевський

Є підстави очікувати, що цього року принаймні частина зареєстрованих парків, що раніше не були активними, перейдуть від етапу презентацій до розробки проєктної документації, будівництва мереж і будівель. Про це пише заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський у своїй колонці на сторінках видання ZN.UA.

На його думку щоб індустріальні парки в Україні стали більше схожими на ті, що забезпечують промисловий розвиток світових економічних лідерів необхідно зробити три кроки.

По-перше, ефективно використати мільярд гривень, передбачений у державному бюджеті на розвиток інфраструктури індустріальних парків. “На мою думку, ці кошти мають бути спрямовані на фінансування промислової інфраструктури: доріг, підстанцій, ліній електропередачі, газогонів, водопроводів тощо, необхідних для створення та функціонування індустріальних парків. Очікую від уряду прийняття відповідних нормативних актів найближчим часом”, – сказав він.

По-друге, здійснити розумну дерегуляцію індустріальних парків. У базовому законі про ІП варто усунути зайві обмеження та спростити процедури створення і розвитку індустріальних парків згідно з пакетом напрацювань робочої групи комітету ВР з питань економічного розвитку. Досвід практичного застосування законодавства про індустріальні парки підказує нам, що саме треба змінити. Окрім цього, час уже запровадити механізми стимулювання інвестицій, передбачені Євродирективою про держдопомогу”, – акцентував Д.Кисилевський.

По-третє, покращити доступ індустріальних парків до фінансового ресурсу:

  • збільшити фінансування програми з облаштування індустріальних парків, можливо, залучивши донорські кошти чи фінансування від МФО;
  • внести зміни до державної програми “Доступні кредити 5–7–9”, передбачивши доступ індустріальних парків до цього ресурсу;
  • передбачити у проєкті держбюджету на 2025 рік фінансування на облаштування ІП на рівні не менш як 2 млрд грн, як це записано у законі про індустріальні парки;
  • залучати громади до фінансування інфраструктури ІП;
  • запровадити механізми страхування інвестицій від воєнних ризиків. Зараз цим механізмом через MIGA скористався індустріальний парк М10 у Львові, який має іноземні інвестиції. Також є необхідним запровадження аналогічного механізму для українських інвестицій через Експортно-кредитне агентство.

На думку Д.Кисилевського, окремим напрямом роботи 2024-го має стати подальша чистка Реєстру індустріальних парків. Практика 2023 року показала, що чимало громад і приватних ініціаторів почали активно шукати керуючі компанії для своїх ІП лише через передбачений законодавством дедлайн і публічні нагадування про неминучість виключення з реєстру. Але якщо в індустріальному парку роками не з’являється жодного заводу й жодної копійки інвестицій він не залучив, то відповідно до закону такий ІП стане претендентом на виключення з реєстру.

“В умовах війни головна функція індустріальних парків в Україні — сприяти залученню нових інвестицій зараз і створювати умови для прискореного відновлення економіки після Перемоги. Але досвід Львівщини, Вінниці, Київщини показує, що вже й сьогодні індустріальні парки можуть бути локомотивами розвитку громад”, – резюмував заступник голови комітету з питань економічного розвитку.

Новини

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ArcelorMittal очікує на відновлення попиту на сталь у ЄС

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

ВСІ НОВИНИ ⇢