Бронювання та мобілізація мають проводитися з урахуванням економічної ситуації – експерт

Економіка Новини Точка зору
Бронювання та мобілізація мають проводитися з урахуванням економічної ситуації – експерт

Нова модель бронювання та мобілізація мають бути прив’язані не до зарплат або грошей, а до економічних пріоритетів, і в першу чергу потрібно захистити реальний бізнес, який продовжує платити податки та наповнювати бюджет. Про це повідомив економічний експерт Юрій Гаврилечко.

“З’явилася статистична інформація, що середня заробітна плата в державному секторі перевищує середню по галузям економіки у 2,6 рази. Чи зможе економіка працювати, якщо всі державні службовці завтра зникнуть? Зможе. Та жодних проблем не буде! А от якщо зникне економіка, хто буде виплачувати заробітні плати державним службовцям? От саме для цього потрібно визначатися з пріоритетами”, – наголосив експерт.

Він також зауважив, що прив’язка бронювання до зарплат або сплати певної суми коштів (на разі обговорюється 20 тис. грн щомісяця за кожного заброньованого, ред.) є нелогічною, адже у галузях, де критично не вистачає фахівців, зарплати невисокі.

“Прив’язка до грошей, як на мене, абсолютно безглузда. Подивіться на вакансії, які пропонують, наприклад, інженерам. Абсолютно всюди ви можете почути: нам потрібні фахівці. Але виходячи з того, яку заробітну плату пропонують фахівцям, то вони нікому не потрібні взагалі. Тому що заробітна плата інженерів, яка є у вакансіях, або співставна, або відсотків на 10-15 перевищує, наприклад, заробітну плату, яку пропонують охоронцям чи касирам”, – наголосив експерт.

При цьому, за його словами, головного інженера треба готувати років 20, і не можна замінити за короткий час. Саме тому потрібне не математичне моделювання про 50% заброньованих, а практичний розгляд кожного підприємства.

“До кожної галузі, до кожного підприємства варто підходити окремо. Бо залежно від того, яке це підприємство, певним чином частина їх може працювати без половини робітників, а певна – ні. А якщо ні, то хто буде перекривати ті втрати у виробництві товарів та послуг? Це перше. Друге – потрібно зрозуміти, що в нас, попри складну ситуацію, є певні резерви. Наприклад, зараз фактично повністю укомплектовані штати комунальних підприємств та органів місцевого самоврядування, які вимушено переміщені з тих територій, які тимчасово окуповані. Їх можна використати в якості кадрового резерву”, – акцентував експерт.

Під час дії військового стану в Україні мобілізації підлягають усі громадяни-чоловіки віком 18-60 років. Але є працівники критично важливих компаній, органів державної влади, які можуть бути заброньовані від мобілізації.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢