Екологи закликають не відбудовувати Каховську ГЕС

Економіка Новини
Екологи закликають не відбудовувати Каховську ГЕС

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко вважає, що рішення уряду щодо експериментального проєкту відновлення Каховської ГЕС приймаються занадто поспішно та без достатнього обґрунтування, повідомляє Укрінформ.

“Коли ми говоримо про Каховську ГЕС і майбутнє регіону, то маємо в першу чергу говорити про реальне. Фантастичні речі нам не під силу. Через глобальні зміни клімату просто немає де взяти 18 млрд куб. води, щоб майбутня Каховська ГЕС почала працювати”, – каже Тимочко.

Екологи зауважують, що жодна країна ЄС не підтримала б проєкт, схожий на будівництво нової гідроелектростанції. Витрати, які необхідні для такого проєкту, абсолютно не раціональні у порівнянні з можливостями, які можна забезпечити, використовуючи водосховище. Навпаки, більшість зосереджуються на зниженні обсягів водосховищ, оскільки їхня екологічна недоцільність визнана, і нові не будуються.

У червні 2023 року була створена робочої групи на чолі з керівником Офісу Президента України, Андрієм Єрмаком, та екс-віце-прем’єром Швеції, Марготом Вальстремом.

Ця група розробила Екологічний договір для України, в якому зібрані всі позиції та рекомендації з економіки, соціальної політики, екології, інфраструктури, безпеки, зокрема згадано і про Каховську ГЕС. Тимочко акцентує, що одна з 50 рекомендацій, викладених у Договорі від міжнародної спільноти – прочитується так: врахувати думку науковців і громадськості щодо майбутнього Каховської ГЕС, щодо можливості її відновлювати чи не відновлювати. І це є дуже важливим посилом. Екологи Всеукраїнської екологічної ліги наголошують, що згідно зі статтею 82 Водного кодексу України, будівництво водосховищ і ставків у басейнах річок заборонено, якщо їхня загальна місткість перевищує обсяг стоку річки у розрахунковий маловодний період, що відбувається раз на 20 років.

Каскад дніпровських водосховищ накопичив 43,7 км кубічних води до моменту руйнування, з них Каховське вміщає 18,2 куб км води, що перевищує встановлений ліміт. В багатьох країнах ЄС та США набирає обертів тренд з демонтажу гребель, щоб відновлювати вільний плин річок. В Євросоюзі вже демонтовано понад 6 тисяч таких споруд, а в США – понад 2 тисячі.

Експерти вважають, що Україні також варто приєднатися до цього руху, аби дати нашим річкам можливість відновити природні самоочисні функції, від чого покращиться якість річкової води.

Новини

30 Квітня 2024

На відновлення інфраструктури направлять 3,7 млрд грн

Вартість турецького сталевого імпорту у січні-березні знизилася на 2,4%

Vallourec поставить труби для нафтогазового проекту в Гайані

Внаслідок вибуху в Одесі в атмосферу потрапило понад 36 тис тонн діоксиду вуглецю

Вантажообіг портів Китаю збільшився до 4 млрд тонн

Дніпрометиз Тігіпка скоротив прибуток у 2,6 раза

POSCO розпочала модернізацію доменної печі на заводі в Пхохані

Газові доходи росії впали в чотири рази після відключення постачань в Європу

ЄС має зробити більше для обмеження імпорту сталі з Азії – Acerinox

У березні експорт чорних металів із Туреччини зріс на 9,6%

Японія у березні суттєво скоротила експорт металобрухту

Країни G7 домовилися закрити свої вугільні електростанції не пізніше 2035 року

ООН висловила стурбованість: росія збільшила атаки на залізничну інфраструктуру України

ОГХК отримав 30 млн грн прибутку

Інтерпайп у I кварталі збільшив сплату податків на 90%

Глобальне виробництво DRI зросло на 9,4% у березні

ВСІ НОВИНИ ⇢